filteri close
Objavljeno: 09.12.2019. Image source: whitesession/Pixabay
300x600

Koleno je zglob koji trpi gotovo celu težinu tela.

Voda u kolenu (efuzija kolena) predstavlja reakciju organizma na patološki proces koji se odigrava u zglobu kolena. 

Uzroci javljanja

Bolno uvećanje količine zglobne tečnosti može biti uzrokovano različitim problemima – od traumatskih povreda, do bolesti (osteoarthritis, reumatoidni artritis, giht, psorijatični artritis, septični artritis, bakterijske infekcije,upala zglobnih kesa,tumori i dr). 

Stvaranje vode u kolenu povezano je i sa opštim stanjem organzma, sa godinama i stilom života. 

Najčešći simptomi skolioze kod dece i odraslih

Starenja  

Tokom godina, mišići i kosti postepeno slabe. U ovom period života česta je pojava artritisa, koji kao posledicu ima oticanje kolena i drugih zglobova u telu. 

Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih

Sport  

Postoje sportovi kod kojih se kao česta povreda javlja „iskakanje kolena” (gimnastika, košarka), koje kao posledicu može imati i povećan rizik od javljanja „vode u kolenu” 

Gojaznost 

Kod osoba sa viškom kilograma, osim rizika od pojave kardiovaskularnih tegoba, postoji veći rizik od povreda i bolesti zglobova usled opterećenja kosti i zglobova.

 Najčešći simptomi pojave „vode u kolenu” jesu: 
  • otečenost kolena 
  • krutost kolena i nemogućnost savijanja
  • bol u kolenu 

Šta je skala bola? Kako se bol može meriti i čemu to služi?

Dijagnostikovanje

Za dijagnostikovanje „vode u kolenu” lekar će od vas verovatno najpre tražiti da uradite rendgensko snimanje, magnetnu rezonancu, test krvi, a možda i punkciju zgloba (artrocentezu).

Rendgenski snimak trebalo bi da pokaže stanje kostiju i ligamenata i potencijalna iščašenja, naprsline ili artritis. 

Magnetna rezonanca pomoći će preciznom dijagnostikovanju svih anomalija na kolenu.

Test krvi značajan je kako bi se utvrdila eventualna infekcija, upala, reumatoidni artritis, problem zgrušavanja krvi i slično.

Punkcija zgloba (uzimanje uzorka) značajna je za pronalaženje tragova krvi, bakterija, to jest – dijagnostikovanje gihta.

Šta izaziva giht, kako ga sprečiti i kako ga staviti pod kontrolu

Punkcija kolena podrazumeva izvlačenje tečnosti iz zgloba kolena, čime se, takođe, delimično umanjuje i bol. 

Ovaj postupak prilično je neugodan, i često ne predstavlja rešenje problema, te se sve ređe koristi u ove svrhe. 

Otkrivanje i lečenje neposrednog uzroka pojave „vode u kolenu” značajno je delotvorniji i danas predstavlja praksu u lečenju ovog problema. 

Pored reumatoloških reakcija, najčešće uzrok javljanja „vode u kolenu” je neko oštećenje hrskavice, za koje se onda primenjuje adekvatno lečenje. 

Lečenje 

Ako nalaz ne zahteva operativni postupak, započinje se fizioterapijskom procedurom, koja ima dva dela (simptomatsko lečenje i funkcionalno lečenje), koji se sprovode istovremeno. 

Cilj simptomatskog lečenja je ubrzavanje resorpcije otoka povećanjem pritiska i pospešivanjem cirkulacije krvi i limfe. 

Simptomatsko lečenje sprovodi se procedurama elektroterapije, korišćenjem lasera, ultrazvuka, tople i toplo-hladne procedure, kao i presoterapijom. 

Cilj funkcionalnog lečenja je saniranje mišića i tetiva koji okružuju zglob, osnaživanje mišića, poboljšanje fleksibilnosti, smanjenje opterećenja na oštećenu hrskavicu, i izvodi se individualizovanim programom vežbanja. 

Upotreba lekova 

U zavisnosti od dijagnoze, lekar može prepisati i određenu terapiju koja obično podrazumeva lekove protiv bolova (dok se problem ne ublaži ili izleči), antibiotike (ukoliko je u pitanju infekcija) ili kortikosteroide (pri čijoj upotrebi treba biti izuzetno oprezan). 

Kako možete pomoći sebi? 

Pojava „vode u kolenu” može biti veoma ozbiljan pokazatelj zdravstvenih problema za čije rešavanje je neophodno zatražiti pomoć stručnjaka. 

Ipak, pored podrazumevane procedure dijagnostikovanja i poštovanja prepisane terapije, postoji nešto što i sami možete uraditi kako biste ublažili problem, ili bar kratkotrajno umanjili bolove: 

  • izbegavajte napornije oblike fizičke aktivnosti, posebno one koje angažuju kolena
  • 4 puta dnevno po dvadeset minuta tretirajte koleno hladnom oblogom, napravljenog od leda koji ste uvili u krpu ili gazu
  • koristite kreme koji sadrže arniku ili gavez
  • kada ste u ležećem položaju, držite noge (stopala) na izdignutom jastuku.

Ovo su glavni uzroci bolova u leđima