filteri close
Objavljeno: 07.05.2021. Image source: Pixabay/Bruno /Germany
300x600

Vaga nije i ne treba da bude jedino merilo našeg mršavljenja

Kada započnemo proces mršavljenja, vaga nam se čini kao prvo i jedino pomagalo kojim ćemo pratiti svoj napredak. Međutim, postoje pokazatelji koji će nam dati pravu sliku o našem telu, čak i ako se brojevi na vagi ne pomeraju.

Vaga meri sve: naše mišiće, kosti, masnoće, organe, hranu i vodu koja je u tom trenutku u našem organizmu i upravo zato ta brojka može biti varljiva.

8 navika u ishrani koje treba da "ukrademo" iz drugih kultura

Takođe, vaga ne odražava promene koje se događaju u vašem telu. Na primer, ako ste u svoju rutinu uveli trening snage i kardio vežbe, stvorićete nemasno mišićno tkivo istovremeno gubeći masnoće. U tom slučaju se broj na vagi možda neće promeniti iako ste naočigled vitkiji, piše zadovoljna.hr.

Vaga ne može da razlikuje masnoću od mišića. To znači da osoba može imati nisku telesnu težinu, ali i dalje imati nezdrav nivo telesne masti.

Usredsređenost na težinu može zaseniti pozitivne rezultate koje postižete, poput gubitka masnog tkiva, veće izdržljivosti i višeg nivoa energije, pa je upravo zato bolje usmeriti pažnju na druge aspekte promene, a to možete učini na sljedeće načine.

Popularna operacija smanjivanja želuca nije NI MALO NAIVNA

1. Fotografišite se i pratite promene

Jednom kada odlučite da promenite svoje prehrambene navike i uključite u svoj život više telesne aktivnosti, bilo da je to zbog zdravstvenih razloga ili nekih drugih, idealno bi bilo fotografisati se u što pripijenijoj odeći ili u donjem vešu ili kupaćem kostimu.

Nakon nekoliko sedmica fotografišite se u istoj odeći, istoj pozi, na istom mestu i pri istom svetlu. Ponavljajte to svakih nekoliko sedmica. Vizuelni rezultati pokazaće vam jeste li na pravom putu.

7 najpopularnijih mitova o mršanju i dijetama

2. Uzmite u obzir kako vam stoji stara odeća

Dobar pokazatelj toga kako vam se telo menja je i to kako vam stoji odeća koju od ranije imate. Ako je ona primetno lepršavija na vama i ne steže vas, idete u dobrom smeru.

Pomaže i imati jedan par farmerica koje su vam na početku mršavljenja preuske. Isprobajte ih jednom mesečno i primetite mogu li se lakše zakopčati i stežu li vas manje nego prije. Odeća ne laže.

Na dijeti ste bogatoj voćem i povrćem a ne gubite kilograme? Ovo je možda razlog

3. Pratite svoj nivo energije

Svaki početak vežbanja je težak, posebno ako godinama nijeste vežbali. Čak i nekoliko trbušnjaka ili sklekova čini se kao nemoguća emisija. Najvažnije je ne odustati. S vremenom će se minutaža vežbanja povećavati.

Nema boljeg osećaja nego kada primetite da ste pobedili svoje granice, kada vidite da određene vežbe možete uraditi mnogo lakše i da ste nakon treninga prepuni energije, a ne više na izmaku snaga kao kad ste bili.

Vežbanje pomaže kod mršanja, ali ono nije dovoljno

4. Izmerite telesnu masnoću

Nivo telesne masnoće najbolji je pokazatelj napretka i jedino mjerilo koje istovremeno otkriva koliko je naše telo u formi i kakvo je naše opšte zdravstveno stanje. Žene po pravilu imaju više telesne masnoće nego muškarci, a razlozi za to su biološke prirode (trudnoća, rađanje, dojenje).

Na internetu postoji niz kalkulatora i aplikacija kojima vrlo lako možete izračunati svoj postotak, a najčešće ćete za to samo morati da unesete vrednosti svojih trenutnih kilograma, visine i pola.

Nutricionistkinja razbija mitove: Ne radite to svom organizmu!

5. Izmerite izgubljene centimetre

Još jedan način na koji možete pratiti svoj napredak je merenje izgubljenih centimetara. Za to vam je dovoljan običan krojački metar. Svi gubimo masnoću na različite načine i različitom brzinom pa će vam merenje dati sliku o tome gde se trenutno nalazite.