filteri close
Objavljeno: 17.06.2020. Image source: ponce_photography/Pixabay
300x600

Deci govorimo o Popaju i zdravstvenim prednostima spanaća, ali kao odrasli često sami zaboravljamo na značaj ovog zelenog lisnatog povrća.

A njegove blagodeti su brojne!

Spanać sadrži više hranljivih sastojaka od većine drugog povrća.

Veoma je niskokaloričan, a ima visok nivo vitamin A i K.

100 grama sirovog spanaća sadrži 23 kalorije, 2,9 grama proteina, 3,6 grama ugljenih hidrata, 2,2 grama vlakana i 0,4 grama masti.

Takođe, sadrži vitamin i minerale koji su značajni za opšte zdravlje organizma i svakodnevno funkcionisanje, kao što su: mangan, folati, gvožđe, bakar, vitamin B2, vitamin B6, vitamin E, kalcijum, kalijum, citamin C.

Koji vitamini su svakodnevno potrebni našem organizmu? (TABELA)

Kalcijum iz spanaća značajan je za jačanje kostiju i borbu protiv povreda.

Vitamini A i C, vlakna, folna kiselina i ostali hranljivi sastojci posebno se preporučuju za održavanje zdravlja sistema za varenje, kao i prevenciju karcinoma debelog creva, ali i raka dojke, raka grlića materice i prostate.

Vitamini i preparati koji mogu (makar malo) pomoći vašem zdravlju ako već morate da pušite

Lutein je posebno važan hranljivi sastojak iz spanaća, koji pomaže u sprečavanju katarakte i borbi protiv degeneracije makule (što je vodeći uzrok slabljenja vida i slepila kod starijih osoba).

Spanać sadrži velike količine nitrata, koji su značajni za očuvanje zdravlja srca. 

Kvarcetin iz spanaća sprečava infekciju i upalu, a ovo zeleno povrće je jedan od najbogatijih prehrambenih izvora kvercetina.

Vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi. Jedan list spanaća sadrži više od polovine preporučenog dnevnog unosa ovog vitamin.

Folna kiselina, takođe poznata kao vitamin B9, od vitalne je važnosti za trudnice i neophodan za normalnu ćelijsku funkciju i rast tkiva.  

Gvožđe pomaže stvaranju hemoglobina, koji dovodi kiseonik u tkiva.

Kao i ostalo zeleno lisnato povrće, i spanać obiluje antioksidansima, koji su važni za pravilan razvoj ćelija.

Zbog toga je spanać veoma važan u borbi protiv jednog od najvećih uzročnika brojnih zdravstvenih problema – oksidativnog stresa.

Oksidativni stres – vodič za razumevanje i prevenciju smrtonosnog problema današnjice

Spanać je posebno poznat po svojim blagodetima vezanim za zdravlje i blistav izgled kože. Ovo povrće čuva zdrav ten, podstiče proizvodnju kolagena, ublažavajući pojavu sitnih bora i nepravilnosti na koži.

Vitamin A takođe pomaže koži da zadrži prirodnu vlažnost, i bori se protiv psoriaze i pojave akni.

Studije su pokazale da je dodavanje samo šoljice spanaća u svakodnevnu ishranu odlično za održavanje dobrog varenja, sprečavanje opstipacije (zatvora), očuvanje zdravog nivoa šećera u krvi, pa čak i za smanjenje apetita, kod osoba koje žele da regulišu telesnu masu.

Zbog visokog nivoa nitrita, spanać je vrlo važan i za regulisanje i održavanje zdravog krvnog pritiska.

Šoljica spanaća dnevno takođe može pomoći u očuvanju zdravlja respiratornog sistema, kao i mokraćnih kanala i borbi protiv infekcija.

Kako ga konzumirati?

Što je spanać svežiji, to je zdraviji. Ovo povrće počinje da gubi svoja hranljiva svojstva u roku od nekoliko dana nakon branja.

Kada birate spanać, najbolje je da kupujete svež i birate listove tamnozelene boje. Takođe, izbegavajte upakovani spanać.

Spanać se čuva u frižideru i pere se temeljno neposredno pre upotrebe.

Jednostavni načini za povećanje unosa vlakana u organizam

Najbolje je pojesti ga što svežijeg, te ga ne treba čuvati u frižideru duže od 3 do 5 dana.

Za potpuni užitak, uz iskorišćavanje svih zdravstvenih prednosti, najbolje je jesti sirov ili kuvani spanać.

Potencijalni rizik

Iako se smatra superhranom, kod nekih pojedinaca spanać može izazvati određene neželjene efekte.

Zbog visoke količine kalcijuma i oksilata, osobe koje pate od kamena u bubregu ili imaju visok rizik za njegovo javljanje treba da ograniče unos ovog povrća.

Takođe, zbog visokog sadržaja vitamin K, spanać bi mogao da ometa dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi, te je za njegovo konzumiranje kod pacijenata koji koriste ovu grupu lekova preporučljivo savetovanje sa lekarom.

Okrepljujuća čorba od spanaća!