filteri close
Objavljeno: 01.11.2019. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Ukoliko vam ciklus traje duže, a menstruacija je bolna i obilna, moguće je da i vi patite od adenomioze.

Adenomioza je stanje u kojem se endometrijsko tkivo (tkivo sluznice maternice) nalazi u miometriju (mišićnom sloju maternice). 

Adenomioza se najčešće javlja kod žena između 36 i 45 godina, posebno onih koje su imale više porođaja.  

Smatra se da je glavni uzrok ovog stanja oštećenje sluzokože materice usled porođaja, pobačaja ili kiretaže. 

Iako simptomima podseća na endometriozu, adenomioza se razlikuje od uobičajne endometrioze. Neki stručnjaci adenomiozu smatraju specifičnim oblikom endometrioze. 

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Dok se kod endometrioze endometrijsko tkivo nalazi izvan miometrija i endometrija, u slučaju adenomioze tkivo endometrija ugrađuje se u okolne mišiće materice. 

Čak u 30% slučajeva adenomioza se javlja bez jasnih fizičkih simptoma, dok je u ostalim slučajevima teštko dijagnostikovati je jer simptomi često podsećaju na uobičajne menstrualne tegobe. 

Najčešći simptomi adenomioze jesu: 

  • obilna i produžena menstruacija
  • bolni ciklusi
  • osetljivost u predelu abdomena
  • bolni seksualni odnosi
  • grčevi u stomaku 

Tema koje ne treba da se stidite: seksualna disfunkcija kod žena!

Kod nekih žena adenomiozu prati i pojava dodatnih simptoma, poput anemije, slabosti, iscrpljenosti, vrtoglavice, anksioznosti i depresije. 

Do danas ne postoje naučni dokazi o uticaju adenomioze na neplodnost žena. Međutim, s obzirom na povezanost i često zajedničko javljanje dva stanja poput endometrioze i adenomioze, nauka i adenomiozu dovodi u vezu sa smanjenom plodnošću. 

Zanimljivo je da se u trudnoći i u periodu dojenja simptomi adenomioze značajno smanjuju, što se može objasniti menjanjem koncentracija hormona, posebno smanjenjem koncentracije estrogena.

Kako rast endometrija zavisi od nivoa estrogena u organizmu, i u menopauzi obično dolazi do poboljšanja stanja. 

Iako se adenomioza ne smatra zdravstvenim stanjem koje direktno ugrožava život žena, činjenica je da umnogome može uticati na kvalitet života. 

Danas postoje brojni načini lečenja  ovog problema, u zavisnosti od životne dobi, reproduktivnog stanja i simptoma koje žena trpi. 

Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci

Uz redovne ginekološke preglede i obaveznu konsultaciju sa lekarom, postoje načini da prirodnim putem žene sebi olakšaju simptome adenomioze. 

U slučaju pojave grčeva i bolnog ciklusa, preporučuje se konzumiranje lakših obroka, pojačan unos kalcijuma i magnezijuma, kao i konzumiranje biljaka koje su poznati antioksidansi, poput đumbira i kurkume.

Ovo su jasni pokazatelji da vašem organizmu nedostaje MAGNEZIJUM