filteri close
Objavljeno: 08.11.2019. Image source: Foto: Pixabay/derneuemann
300x600

Žuč je jako, jako važna i ne treba je nikako potcenjivati

Svi znamo šta je žuč u prenesenom značenju, ali znamo li šta je zaista žuč u fiziološkom smislu, koliko je važna i kakva joj je funkcija?

U najkraćem, žuč je žuta ili zelenkasta tečnost, proizvod lučenja ćelija jetre. Ona posebnim sistemom žučnih kanala dospeva iz žučne kese u dvanaestopalačno crevo gde pomaže u procesu razlaganja masti. Pre tog spoja se spaja i sa sabirnim vodom iz gušterače. Žuč se izlučuje iz žučne kese na signal da su masnoće ušle u debelo crveo.

Hemijski, ona se sastoji od žučnih soli, elektrolita, bilirubina (razgradni proizvod hemoglobina), holesterola, i drugih lipida. Takođe sadrži metabolite i razgradne produkte ksenobiotika (lekova i otrova).

To je biološki, ali, prosto rečeno, čemu služi žuč?

Ukratko, ovo su njene funkcije:

- detoksikacija creva od otrova – žuč otapa otrove;

- reguliranje kiselosti creva – čime se sprečava rak creva;

- varenje i otapanje većine masti – koje su potrebne za hormone, imunitet i podmazivanje oka,  kože i zglobova;

- apsorpcija vitamina D, E, A, K – od kojih svaki ima bar pez funkcija. To znači da kad ih nemate, imate bar pet problema po svakom neapsorbovanom vitaminu.

- redovno pražnjenje creva, čime se otpad i otrovi izbacuju iz tela. Ako pražnjenje nije redovno, imamo recikliranje, odnosno povratak otrova u telo, što može biti jako opasno, jer krv cirkuliše po celom telu, uključujući i mozak.

Olakšajte sebi: Kako živeti sa hipotireozom?

Žuč se skuplja u žučnoj kesi. Jetra proizvodi oko 350 mililitara žuči dnevno, ali ako nema žučne kese u kojoj se skuplja i koncentriše, onda je ona razređena i nedovoljno jaka da obavlja potrebne zadatke. To je na primer kao kada bismo sa kafenom kašičicom deterdženta hteli da operemo pet kilograma veša.

Dakle, žučna kesa ne proizvodi, već zadržava, odnosno koncentriše žuč da bi onda ona mogla da obavlja svoju funkciju u organizmu. Ako nema dosta žuči ili žuč počne da prelazi iz tečnog u želatinasto stanje, započinje stvaranje žučnog kamenca.

Tako se žučna kesa može napuniti kamenčićima, a zatim i da se naduje i onda svojom masom stisne živac koji prolazi pored žuči do gornje desne strane tela, tako da onda sa te strane mogu da nas bole rame, vrat i lice.

Žuč je zapravo deterdžent koji rastvara masti iz naše hrane ili ulja iz prehrambenih masti iz povrća i masti iz mesa. Tako se masti dugog lanca koje je teško svariti razgrađuju na manje komade, odnosno kratkolančane masti koje su svarljivije. One su deluju protiv upala i poboljšavaju imunitet.

One su takođe važne i za zdrav izgled naše kože tela i lica.

Žuč djeluje i kao detoksifikator, ako se neki toksin provuče otopljen u mastima. Tada ga žuč razgrađuje.

Kada nema dovoljno žuči, javljaju se sledeći simptomi:

- nadutost u crevima,

- zatvor,

- podrigivanje,

- bol u desnom ramenu,

- mučnina,

- glavobolje.

Kada jedete, ako nema dovoljno žuči, tada se masti ne apsorbuju i ne može se osetiti sitost. Ako jedete i prženu hranu ili vam je potrebno malo slatkog nakon obroka, onda nedostaje žuči jer je žuč vrlo bitna u regulisanju količine šećera. Onda se javlja svrab u očima i osip zbog loše apsorbcije masti.

Avokado na dan - borac protiv lošeg holesterola!

A šta uzrokuje probleme žučne kese i žuči?

Prvo, loša i nutritivno siromašna hrana bez enzima, koja bi uključivala samo hleb, žitarice, palačinke, keks, krekere i slično.

Prečesti masni obroci koji troše žuč i preterano masna hrana jer previše masnoća može začepiti kanale u jetri i stvoriti masnu jetru.

Previše orašastih plodova ili putera od kikirikija, tada možete osetiti bol u desnom ramenu.

Onda šećeri koji se s lakoćom pretvaraju u masti, troše kalcijum i tako potpomažu stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.

Tu je i previše kuvanih belančevina, jer kad se one previše jedu, nema enzima koji bi ih svarili, pošto ih toplota uništava. Tada jetra, želudac, žučna kesa i gušterača moraju raditi jače.

Jedan od najvećih i najozbiljnijih protivnika naše jetre i žuči jeste previše alkohola, čija prerada jako dugo traje u jetri.

Jedan od mogućih znakova problema s jetrom i žuči jeste ako vam je udobnije da spavate na desnoj strani tela, jer ako se okrenete na levu stranu, uvećana i natečena jetra pritisne srce zbog čega se teže diše.

Opstipacija (zatvor)-bolest modernog doba

Žuč podmazuje debelo crevo, pa se stolica gura niz crijeva stezanjem mišića u crevima.

Zbog svoje izuzetno važne funkcije u telu, čuvanje žučne kese i čuvanje žuči u tečnom stanju je stvar o kojoj treba da vodimo računa celog života.