filteri close
Objavljeno: 14.12.2019. Image source: Foto:Pixabay/timkraaijvanger
300x600

Niko od nas nema savršen život, ali mnogi od nas su previše kritični i ne umeju da cene ono što imaju. Ovako možete pomoći sebi.

Često ne cenimo sebe dovoljno, miniramo sami sebe, budemo sebi najveći neprijatelji, a brige nas opterećuju i slamaju. Iskreno, zapitajte sebe zaista iskreno: da li ste srećni u životu? Ili nešto još čekate?

Sve su to normalna pitanja koja svako od nas sebi postavlja, ali problem je kada ona počnu da nas opterećuju i da nam kvare kvalitet života, raspoloženje i odnose sa drugim ljudima.

Problemi koje imamo jesu realni, ali je sreća ipak individualna stvar. Neko može da ima sve što "na papiru" može poželeti: porodicu, decu, krov nad glavom, finansijsku sigurnost...a da opet nije srećan. Neko nema praktično ništa, ali voli život.

Način na koji razmišljamo o sebi i način na koji "bojimo" život i dajemo mu percepciju je u našim rukama. Sreću vam ne možemo dati, ali vam možemo dati ovih šest saveta na koji možete napraviti korak ka ličnom osećaju sreće.

Kako izaći na kraj sa prazničnom depresijom i anksioznošću

1 - Budite svoji i ostanite verni sebi

Prvo i osnovno: prestanite da razmišljate o tome kako vas drugi doživljavaju. Jasno je da se tog osećaja nećemo nikada osloboditi i da kad uđemo u prostoriju punu ljudi i osetimo njihove poglede na sebi da će nam biti možda malo neprijatno. Ali, ne govorimo ovde o tome, jer je to normalno, ovde govorimo o većim životnim odlukama i trenucima kada treba da slušate samo sebe. Tada to zaista i uradite. Ne dopustite da vam životna sreća zavisi o onima koji vam nisu bitni ili oni čije se osude bojite.

2 - Izdvojte vreme samo za sebe

Ljudima koje volimo poklanjamo svoje vreme i pažnju i jedva čekamo da s njima podelimo trenutke dana. Ali, zapitajte se dajete li sami sebi isto toliko ljubavi, poštovanja i razumevanja koliko i onima koje najviše volite? Da biste bili zadovoljni sobom i svojim životom, važno je u brzoj svakodnevnici pronaći vreme za brigu o sebi, svom umu i telu. Životna sreća krije se upravo u tim malim stvarima. Zato, ponekad, ostanite kof kuće uveče umesto izlaske, pročitajte knjigu, pogledajte film, mislite svoje misli. Dozvolite sebi da odspavate duže danima kojima imate vremena, pazite na svoju ishranu, pronađite vremena za trening ili meditaciju.

5 načina na koji "miniramo" sami sebe (i kako da prestanemo to da radimo)

3 - Ne bežite od problema

Oni koji kroz život idu s nepokolebljivim osmehom na licu i nikada ga ne skidaju, uvek deluju veštački i lažno. Niko nije savršen, niko nema život bez problema. Nemojte zbog nekoliko grešaka da izgubite fokus i dozvolite da se nad vaš život nadviju negativne misli. Svi imamo loše dane i osećamo da nas pritiskaju problemi. U takvim trenucima bitno je biti iskren prema sebi i okolini i priznati da vam treba pomoć i uteha. Kada svoje tegobe podelite s drugima život će vam izgledati lakši i skinućete deo tereta sa svojih leđa.

4 - Radite ono što vas čini srećnim

Razmislite o čemu maštate kada ste zatrpani poslom. Gde biste voleli da budete i šta biste voleli da radite? To su stvari u kojima istinski uživate i u kojima se krije vaša životna sreća. Kada se osećate "potonulo" i bezvoljno, pokušajte da se prisetite svoje "liste radosti". Ako uživate u šetnji prirodom, igranju sa decom, odlasku u bioskop ili guvanju, zašto ne biste dan koji je počeo loše završili jednom takvom aktivnošću? Čak i kada vam obveze ne dozvoljavaju da, na primer, napustite radno mesto, možda možete da stavite slušalice i slušate svoju omiljenu muziku, ili bar da pevušite te pesme u svojoj glavi i tako sebi olakšate dan. Ako malo zaplešete na stolici ili zanjišete glavom, niko vam to neće uzeti za zlo, a vi ćete dobiti trenutni osećaj sreće i zadovoljstva.

Ljudima sa niskim primanjima ugroženo je kardiovaskularno zdravlje, kao i kvalitet sna!

5 - Budite fizički aktivni

Koliko toliko. Šetajte, uradite neki sklek, "trbušnjak", čučanj, protegnite ruke...Redovna fizička aktivnost, ma koliko mala ili laka bila apsolutno godi zdravlju, pa i mentalnom zdravlju. Pogotovo ako tokom vežbanja uspete da se oznojite ili ubrzate puls - raspoloženje se automatski popravlja. A ako to radite redovno, primetićete i sami koliko će vam raspoloženje biti na višem nivou. Bez obzira na godine, uzrast, pol, konstituciju, građu, uvek postoji neki način da se bude fizički aktivniji.

Šta je uopšte pesimizam i može li ikako biti koristan?

6 - Cenite svoj dan i završite ga uvek zahvalni

Svaki dan  je prilika da stvorite nešto novo, radite, učite, razvijate se. Ne zaboravite da je život izuzetan dar i da na njemu pre svega trebate biti zahvalni. Koliko god izlizano zvučalo, nikada ne znate koji dan može biti poslednji, sa kim ste se videli poslednji put ili uradili nešto. Ne mora to da bude neka tragedija, ali moguće je da ste tokom šetnje parkom poslednji put videli drvo koje ste viđali godinama, jer će ga sutra zelenilo poseći zbog starosti ili bolesti? Zato, na kraju dana, pre spavanja, setite se svega lepog što ste proživeli i čemu se tek nadate da ćete proživeti. Pohvalite sami sebe za sve što ste postigli u neverojatnoj avanturi života. Iako vam deluje malo, to je zaista mnogo. Garantovano.