Brzi vodič za izbor zdravih ugljenih hidrata
Ugljeni hidrati neophodni su za zdravo funkcionisanje organizma i pravilan metabolizam. Ali kako izabrati namirnice koje će nam obezbediti dovoljno energije, a neće negativno uticati na naše zdravlje?
Donesite pravi izbor
Zamislite ugljene hidrate kao sirovinu koja pokreće vaše telo.
Postoje dve vrste ugljenih hidrata: prosti i složeni.
Koja je razlika?
Prosti ugljeni hidrati su poput goriva koje se brzo sagoreva. Oni se brzo razgrađuju u šećer u vašem sistemu.
Složenim ugljenim hidratima potrebno je više vremena da se razgrade i oni su obično mnogo bolji izbor.
Pročitajte etiketu na proizvodu koji kupujete
Nutricionističke etikete na proizvodima predstavljaju brz način da prepoznate izvore jednostavnih ugljenih hidrata, čiji unos sigurno želite da smanjite.
Pored saharoze, na etiketama možete prepoznati i druge dodate vrste šećera, poput fruktoze, dekstroze i maltoze. Što se više šećera nađe na spisku, to je njima bogatija hrana koju konzumirate.
„Izbegavajte proste šećere” nije dovoljan savet
Iako često možete čuti da je jedino važno kloniti se prostih šećera, to nije sasvim tačno.
Hrana koja je prerađena sa dodatkom šećera uglavnom nije zdrav izbor, ali prosti šećeri se prirodno pojavljuju i u nekim namirnicama koje su deo uravnotežene ishrane. Na primer, većina mleka i mlečnih proizvoda sadrži laktozu, ili mlečni šećer.
10 osnovnih načela intuitivne ishrane
Pažljivo birajte hleb
Da li hleb koji konzumirate sadrži proste ili složene šećere? Ovo uglavnom zavisi od tipa, to jest – vrste zrna od kojih je hleb napravljen.
Potražite hleb od celih žitarica. Ječam, raž, ovas i integralna pšenica su neki od najboljih izbora.
Šta je sa voćem?
Voće je slatko, što mora značiti da ima jednostavne ugljene hidrate, zar ne?
To je tačno, ali voće je i dalje zdrav izbor. U njemu se nalaze vlakna koja pomažu usporavanju razgradnje šećera. Pored toga, većina je dobar izvor hranljivih materija, poput vitamina C i kalijuma.
5 razloga da uvrstite kivi u svoj jelovnik
Napici su mnogo opasniji
Zaslađeni napici najopasniji su izvor prostih šećera. Oni najčešće sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup. Ukoliko ne možete da se odreknete sokića, probajte ove 100% prirodne.
Čime se zaslađujete?
Pijete li slatku kafu? Volite sladak čaj, ili zdravu ovsenu kašu ujutru morate ipak malo da zašećerite?
Pazite na izbor zaslađivača. Nutricionisti najčešće preporučuju smeđi šećer, javorov sirup, med ili prbajte neki od naših proizvoda.
Odličan trik u promociji zdrave hrane
Izvor: Promo