filteri close
Objavljeno: 14.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/aedrozda
300x600

Kada je u pitanju priprema obroka, često je najlakše držati se onoga što znate.  Dodavanje malo raznolikosti pomaže razbijanju monotonije obroka - čak i ako samo zamenite jednu namernicu za drugu. Zamena uobičajenog spanaća ili kelja rukolom je siguran način da začinite stvari.

Iako je vešto prerušena u vrstu zelene salate, rukola je zapravo povrće iz porodice krstaša - u istoj porodici kao i brokoli ili karfiol. Sve ove stvari čine rukolu zabavnim dodatkom svakom sendviču, pizzi ili salati. Ali možda se pitate – ako je rukola u istoj porodici kao i brokoli, da li će kuvanje ubiti sve ove hranljive materije? Hajde da saznamo.

Nutritivne prednosti rukole i najbolji način da je jedete

Ako su vam potrebne neke esencijalne hranljive materije - rukola je dobar izbor. Jedna šolja sadrži 20% vašeg preporučenog unosa u ishrani vitamina K i 4% vašeg preporučenog unosa u ishrani za vitamin C i folata. Vaš imuni sistem, krv i zdravlje kostiju nisu jedine stvari koje će imati koristi od pune šake ovog ukusnog zeleniša. Rukola je, takođe, prepuna kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa i vitamina A.

Zašto je dobro konzumirati RUKOLU?

Rukola sadrži izotiocijanate, molekul koji nudi antikancerogene, neuroprotektivne, antidijabetičke, kardioprotektivne antioksidanse i antimikrobne prednosti, prema pregledu iz 2022. godine. Ako se pitate kako da pripremite rukolu da dobijete najviše hranljivih efekata, ne morate previše da razmišljate o tome. Termička obrada može donekle ugroziti sadržaj vitamina C, antioksidansa i minerala u rukoli, ali razlika nije značajna. Međutim, rukola  sadrži i hlorofil – hemikaliju koja štiti jetru. Pošto se hlorofil ubija toplotom, najbolje je jesti rukolu sirovu ako želite da osigurate da vaša jetra bude zdravija. S druge strane, ako želite da dodate malo rukole u svoju ishranu, ali vam ne odgovara njen ukus, predlažemo termički obrađenu rukolu jer ima mnogo blaži ukus.

Još jedan podsetnik o mnogim dobrobitima RUKOLE