filteri close
Objavljeno: 25.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Iako je ovo dugo bio preporučeni broj koraka u jednom danu, da li je toliko koraka zaista neophodno?

Prednost šetnje je što omogućava poboljšanje tonusa mišića, održavanje zdrave težine ili gubitak težine, smanjenje telesne masti i poboljšanje kontrole šećera u krvi. I to nije sve. Redovne aerobne aktivnosti kao što je svakodnevna šetnja može pomoći u smanjenju rizika od uobičajenih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, gojaznost i dijabetes.

Koraci mogu biti u rasponu intenziteta od laganih, umerenih ili snažnih, omogućavajući raspon brzine koraka od sporog hoda do trčanja, u zavisnosti od fizičkog spreme pojedinca. Količina kalorija koju sagorevamo tokom šetnje zavisi od toga koliko smo teški, kojim tempom šetamo i koliku razdaljinu pređemo.

Evo na koliko fizičke aktivnosti zaista treba da se fokusirate

Najzdraviji način za održavanje ili gubitak težine je kombinacija zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Nije neophodno preći 10.000 koraka svakog dana – ali fizička aktivnost je neophodna. Preporučuje se najmanje 150 minuta nedeljno vežbanja umerenog intenziteta. To se svodi na oko 30 minuta aktivnosti pet puta nedeljno. To se može postići brzim hodanjem, penjanjem uz stepenice, ali i nizom drugih aerobnih aktivnosti koje povećavaju broj otkucaja srca.

Ali ne želite da preterujete sa aerobnom aktivnošću. Takođe možete dodati dva neuzastopna dana treninga snage. U zavisnosti od fizičkog stanja pojedinca, previše koraka može dovesti do povreda, kao što su naprezanje mišića, tendinitis i preloma. 

Dodavanje redovne šetnje vašoj rutini

Bez obzira na vaše godine, program fizičke aktivnosti treba započeti polako, uključujući dane odmora uz postepeno povećanje dnevnih koraka u šetnji, kako bi se vaše telo moglo prilagoditi povećanoj aktivnosti. Ali uvek je pametno razgovarati sa svojim lekarom pre nego što započnete novu rutinu vežbanja, čak i ako je to samo šetnja. Uobičajeno je da kako starimo, možemo razviti probleme kao što su artritis kolena ili kuka koji otežavaju hodanje ili ograničavaju broj koraka koje neko može ili treba da uradi. Drugi zdravstveni problemi kao što su gojaznost, srčani ili plućni problemi mogu uticati količinu fizičke aktivnosti.

Kiša može pokvariti raspoloženje, a znate li koliko šetnja po pljusku može biti zdrava?

Ako odlučite da dodate više aktivnosti tamo gde možete, postoje neka jednostavna usklađivanja koja možete da napravite da biste ostvarili više koraka u svom danu. Pokušajte da parkirate dalje od svog odredišta na parkingu, češće šetajte psa, birajte stepenice umesto lifta kad god je to moguće, uključite porodicu i prijatelje u pešačenje ili grupnu aktivnost i šetajte okolo umesto da sedite.

Stvari koje treba imati na umu kada radite na postizanju svog cilja

Postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kada pokušavate da primenite novu praksu fizičkih aktivnosti. Prilagođavanje sve većoj aktivnosti se često zanemaruje i može dovesti do povreda. Ako vaše telo nije naviklo da vežbate intenzitetom i frekvencijom koje pokušavate da postignete, možda ćete morati da budete strpljivi dok se vaše telo prilagođava. Zapamtite da je našim telima potrebno vreme da se prilagode vežbanju kako bi se zaštitili od povreda.

Jedan od načina da smanjite rizik od povreda je dodavanje treninga snage. Iako je potrebno jačanje gornjih ekstremiteta, važnost programa snage donjih ekstremiteta ne može se prenaglasiti. Jačanje nogu može „doprineti boljoj ravnoteži i može pomoći u sprečavanju povreda, zaštiti kostiju i zglobova i sprečiti padove.