filteri close
Objavljeno: 21.07.2020. Image source: LeFox/Pixabay
300x600

Još jedan korak nauke u borbi za mentalno zdravlje

Najnovija istraživanja ukazuju na to da probiotici, kao i kombinacija probiotika i prebiotika, mogu ublažiti simptome depresije.

Naime, nasuprot dosadašnjim uverenjima, pokazalo se da probiotici i prebiotici nemaju značajan efekat na anksioznost, kao i da samo konzumiranje prebiotika ne utiče značajno na simptome depresije i anksioznosti.

RAZJASNIMO: Koja je razlika između prebiotika i probiotika?

Sa druge strane, probiotici, i njihovo kombinovanje sa prebioticima – ublažavaju depresiju kod ljudi, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Depresija i mikrobiom creva

Depresija je poremećaj raspoloženja koji traje najmanje dve nedelje i može imati niz simptoma.

Oni uključuju osećanja tuge, besa, razdražljivosti, bezvrednosti, krivice ili bespomoćnosti.

Osećate se anksiozno i depresivno? Možda je u pitanju hipotireoza!

Neki ljudi mogu biti nezainteresovani za uobičajene i nekada željene aktivnosti, osećaju se umorno, teško se koncentrišu, imaju problema sa spavanjem ili suicidne misli.

Lečenje depresije obično uključuje lekove, psihoterapiju, ili kombinaciju ovih metoda lečenja.

Različiti faktori - biološki, genetski, ekološki ili psihološki, mogu izazvati depresiju. Često je okidač u kombinaciji ovih faktora.

Prema novijim istraživanjima, jedan od faktora koji može doprineti depresiji i problemima mentalnog zdravlja, generalno gledano, jeste odnos između mikrobioma creva i centralnog nervnog sistema.

Gojazni mladi muškarci imaju povećan rizik od smrti

Stručnjaci tako tvrde da zdravlje mikrobioma creva može uticati na funkcionisanje centralnog nervnog sistema čoveka, utičući i na pojavu poremećaja mentalnog zdravlja.

Dva ključna faktora za održavanje zdravlja mikrobioma creva su prebiotici i probiotici.

Probiotici sadrže žive mikroorganizme, koji doprinose čovekovom mikrobiomu, dok prebiotici pomažu u održavanju zdravlja tih mikroorganizama.

Tok istraživanja

Autori istraživanja obavili su pregled studija na engleskom jeziku sprovedenih između 2003. i 2019. godine.

Na osnovu 7 studija, sprovedenih sa ispitanicima starijim od 18 godina, kod kojih je dijagnostikovana depresija ili anksioznost, pokazalo se da probiotici imaju značajan uticaj na simptome depresije.

Jedanaest od dvanaest probiotskih sojeva bakterija bilo je povezano sa poboljšanjem simptoma depresije, bilo samostalno ili u kombinaciji sa drugim bakterijama.        

Da li je istina da jogurt štiti od raka dojke?

Autori studije ističu da je dosadašnje istraživanje ograničeno. Studije koje su analizirali bile su relativno male i imale su vrlo kratko vreme praćenja, te je iz njih teško izvući definitivne zaključke.

Međutim, početni dokazi izgledaju obećavajuće i jasno govore da bi buduća istraživanja veze između mikrobioma creva i mentalnog zdravlja mogla biti vrlo značajna za prevenciju i lečenje ovih problema.