filteri close
Objavljeno: 13.05.2020. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Kako u ishrani, tako i u životu

Višak holesterola i triglicerida često može biti uzročnik mnogih oboljenja. Pored zdrave ishrane, bogate omega masnim kiselinama i fizičke aktivnosti, stručnjaci savetuju i redovnije preglede.

Masnoće u krvi su neophodne su za zdrav život, ali kada su njihove vrednosti povećane, vrlo često mogu biti uzrok ozbiljnih oboljenja.

Višak holesterola i triglicerida taloži se na krvnim sudovima, pa je ateroskleroza ili aneurizma glavni uzročnik infarkta srca, moždanog udara ili gangrene nogu.

Visok nivo holesterola u krvi posledica je genetike, dugotrajnog stresa, nepravilne ishrane, preterane upotrebe alkohola, ali isto tako i fizičke
neaktivnosti.

Ako do sada niste znali: NEMOJTE preskakati doručak

Sve dok su vrednosti u normalnom rasponu od 2 i po do 5,6, a vrednost dobrog holesterola iznad 1, isključen je rizik od ateroskleroze.

Za početak neophodno je promeniti loše navike u ishrani, izbaciti takozvane bele namirnice poput šećera, brašna, soli, mast.

Prema rečima doktora Miloša Maksimovića, specijaliste za ishranu, kod pacijenata kod kojih je povećan nivo holesterola savetuje se ishrana bogata pre svega omega masnim kiselinama.

U ishranu bi takođe trebalo uvrstiti više ribe, koja će biti pripremljena na roštilju i bez ulja.

Čuvar vašeg zdravlja: Zašto treba jesti paradajz?

Kada su mlečni proizvodi u pitanju, treba da su uvek sa manjim procentom masnoće.

Poznato je da rizik od srčanog i moždanog udara ne predstavlja samo loš holesterol nego i smanjene vrednosti dobrog-HDL holesterola. Budući da ne daju nikakve simptome, utvrđuju se analizom krvi. Zbog toga je redovna kontrola od presudnog značaja.

Idemo iz početka: Zašto je DOBRO jesti jaja?

"Idealno bi bilo da čovek posle 50 godina, koji nema nikakve tegobe, jednom godišnje uradi ultrazvučni pregled karotidnih arterija kao i ultrazvučni pregled aorte i perifernih arterija", objasnio je doktor Đorđe Radak, šef Klinike za vaskularnu hirurgiju-Institut Dedinje.

Promenom životnih navika i redovnom terapijom možemo sami da utičemo na faktore rizika. Time se delom otklanja opasnost od ateroskleroze, koja je na prvom mestu uzročnika teških oboljenja.

Izvor: RTS