filteri close
Objavljeno: 01.06.2020. Image source: SnapwireSnaps/Pixabay
300x600

Promena okruženja, postavljanje pravih očekivanja - samo su neki od načina...

Smetnje u profesionalnom radu, koje se sve češće javljaju, mogu biti posledica pogrešno postavljenog cilja ili prikrivenog unutrašnjeg sukoba. Takve smetnje mogu se javiti u svim profesijama, ukazuju stručnjaci, ali su ređe kod onih u kojima je posao preciznije organizovan.

Sve je veći broj pojedinaca koji nisu u stanju da ispune svoje obaveze i imaju smetnje u profesionalnom radu, tvrde psiholozi i kao rešenje preporučuju bolju organizaciju aktivnosti i obaveza i distanciranje od svakodnevice.

Razlog za smetnje leži u pogrešno postavljenom cilju ili prikrivenom unutrašnjem sukobu, tvrde psiholozi, prenosi DW.

Teško vam je da se koncentrišete i održite fokus?

Psiholozi svoje tvrdnje ilustruju primerom Marvina Drejera koji je uspešno završio studije medicine i specijalizirao dermatologiju, pa je na profesionalnom planu postigao sve što je želeo, ali nikako nije uspevao da završi doktorat za koji mu je nedostajalo poslednjih 10 stranica.

Neko vreme se tešio činjenicom da je ionako na kraju svog cilja i da će desetak stranica lako napisati kada bude otišao na odmor. Međutim, odmor je došao i prošao, a Marvin nije završio doktorski rad i četiri godine je pronalazio razne razloge za nezavršavanje rada.

Psiholozi tvrde da se takve smetnje mogu javiti u svim vrstama posla, ali da se ređe javljaju u profesijama u kojima je posao tačno organizovan i gde se tačno zna kada posao počinje, kada se ide na zajedničku pauzu.

Loš posao je LOŠ po mentalno mentalno zdravlje!

Naposletku je psiholog Drejeru preporučio odlazak u dnevnu kliniku na 12 nedelja, odakle je uveče mogao da ide kući i zato se nije osećao hospitalizovanim.

U bolnicu je poneo sve što mu je bilo neophodno za završavanje doktorata - knjige, laptop, skripta, a tokom vikenda je sve to ostajalo na klinici, jer je rad kod kuće bio zabranjen.

U dnevnom boravku u bolnici počela je nova vrsta rutine, 35-godišnji lekar tri puta nedeljno je razgovarao sa psihologom i tom prilikom je otkrivao zašto i kako je dospeo u situaciju u kojoj se našao.

Izgaranje na poslu može ozbiljno ugroziti vaše srce

Kod Marvina se razlog krio u njegovom preambicioznom ocu koji mu je odmalena govorio da će uspeti jednog dana da postane doktor, a sukob je nastao onog trenutaka kada se otac drugi put oženio, devojkom koja je bila Marvinova vršnjakinja.

Sin je prekinuo svaki kontakt sa ocem. Razmatrajući mogućnost, na sugestiju lekara, da je prekidanjem komunikacije sa ocem prekinuo i obavezu nametnutu u ranom detinjstvu, Marvin je došao da zaključka da nije želeo da ispuni zadatak koji mu je otac zadao.

Kada je preuzeo očevu želju, počeo je vredno da radi na doktoratu - svakog dana radio je isključivo do 16 sati i posle 12 nedelja završio je doktorski rad sa uspehom.

Ovo je jednostavan način za savladavanje stresa na poslu

Uspeh u otklanjanju smetnji kod pojedinaca koji imaju blokade u radu zabeležen je kod 95 do 98 odsto pacijenata, pri čemu im lekari pomažu da otklone nesvesne kočnice.

Psiholozi tvrde da je veoma važno da se pacijenti distanciraju od svakodnevice i da rade u novom okruženju u kojem ne postoje nesvesne asocijacije na strah.

U slučaju da u blizini ne postoji klinika sa dnevnim boravkom, pacijenti ne smeju da rade kod kuće nego u bibliotekama ili na nekom drugom neutralnom mestu.

Izvor: DW