filteri close
Objavljeno: 30.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Prepoznajte anksioznost na vreme, ovo su načini da se pomogne deci

Anksioznost je među decom izuzetno česta, što je period pandemije i pojačao. Čak sedam odsto dece tada je imalo dijagnostikovan anksiozni poremećaj koji je ometao njihovo svakodnevno funkcionisanje. 

Osim toga, 20% ih je imalo sklonost osećaju teskobe koja nije dosegla nivo kliničkog poremećaja.

Stvari sada nisu toliko loše, ali anksioznost će se kod mnoge dece ponovno pojaviti ove jeseni i može se isprepletati s drugim osećanjima, poput uzbuđenja i stidljivosti. 

Zato su profesorke Elizabet Englander i Katarin Kovino-Putas naveli korake koje roditelji mogu preduzeti da bi smanjili teskobu svoje dece pri povratku u školu i podstakli bolji početak novog polugodišta.

Srpski doktor krivi roditelje za to što su deca navučena na mobilne

Prepoznajte opšte simptome teskobe

Pitajte decu kako se osećaju kad se vrate u školu i obratite pažnju na glavobolje, bolove u stomaku, probleme sa spavanjem, uporna pitanja "šta ako", mrzovolju, preteranu zabrinutost i probleme s fokusiranjem. Bilo koji od ovih ponašanja može ukazivati na anksioznost.

Podstaknite aktivnosti koje smanjuju teskobu

Igranje napolju, igranje s prijateljima ili obična druženja mogu biti korisni alati za smanjenje negativnih osećanja. Napolju se ljudi često osećaju opuštenije. Igranje na nestrukturisan način, to jest, bez da im neko drugi govori što ili kako da se igraju, omogućava deci da rade na svojim osećanjima i smanje teskobu.

Ekran daje roditeljima mir, ali može da uspori razvoj dece

Ograničite vreme koje deca provode ispred ekrana

Značajan broj dokaza pokazuje vezu između prekomerne upotrebe digitalnih uređaja i teskobe. Dakle, prekomerna upotreba uređaja mogla bi doprineti povećanim stopama teskobe kod dece.

Usredsredite se na porodične aktivnosti

U vreme povećanog stresa i neizvesnosti, druženje s porodicom može delovati kao protivotrov. Prošetajte ili planinarite zajedno, večerajte zajedno ili igrajte društvene igre.

Prihvatite distrakciju

Ometanje nije lek za teskobu, ali može smanjiti njen intenzitet i pomoći deci da jasnije razmisle o izvoru svojih briga. Kada se deca osećaju vrlo teskobno, u redu je razgovarati s njima o tome kako im gledanje televizije ili čitanje zabavne knjige mogu pomoći da se osećaju smirenije.

Ovaj stil vaspitavanja dece je poguban po njihovo mentalno zdravlje

Potražite stručnu pomoć kad je potrebna

Ako anksioznost ometa spavanje, ishranu, druženje ili pohađanje škole kod deteta, i potraje duže od nekoliko dana, bilo bi dobro da pozovete svog pedijatra ili porodičnog lekara i obavestite ih o tome šta se dešava. Medicinski radnici koji rade s decom znaju kako detetu pružiti potrebnu pomoć.