filteri close
Objavljeno: 07.03.2020. Image source: Pixabay/Uwe Baumann
300x600

Mnogo ljudi voli ovaj začin, a znate li koliko je koristan?

Cimet je jako mirisan i ukusan začin koji se kod nas koristi kao dodatak uglavnom slatkim jelima, ali se u nekim delovima sveta koristi i u slanim jelima ili napicima.

Ali, ne samo što je cimet ukusan i lepo miriše, nego ima više korisnih osobina koje blagotvorno utiču na zdravlje.

Prijatan za nepce, cimet je odličan protiv holesterola, nekih infekcija, prirodni je konzervans, a poboljšava i pamćenje.

Još jedna od brojnih dobrih strani jedenja graška

Cimet je jedan od najpopularnijih začina. Mnogima su sutlijaš, razni kolačići, kao i pita s jabukama nezamislivi bez ovog aromatičnog smeđeg praha. Žvake koje mirišu na cimet ili su deo njihove mirisne note imaju brojnu armiju korisnika.

Dok se u većini zapadnih zemalja uglavnom dovodi u vezu sa slatkišima i napicima, u azijskim zemljama neizbežan je sastojak slanih jela.

Osim psihičke dobrobiti od uživanja u njegovom ukusu, cimet može pozitivno uticati i na zdravstveno stanje čoveka.

Zašto je BROKOLI toliko važan u ishrani?

Studije pokazuju da i male količine ovog začina koje se redovno unose putem ishrane mogu sniziti nivo lošeg, to jest LDL holesterola, kao i da može regulisati šećer u krvi, što je naročito važno osobama sa dijabetesom tipa 2.

Ono što je manje poznato je sposobnost cimeta da u slučajevima gljivičnih infekcija bude spas kada su uobičajena medicinska sredstva nemoćna.

Prema rečima stručnjaka, pokazalo se da cimet, zahvaljujući blagom antikoagulanstskom dejstvu, utiče na to da se u krvi stvara manje ugrušaka.

Ishranom protiv celulita

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Kopenhagenu pokazali su da je kod pacijenata sa dijagnostikovanim artritisom bol bio primetno manji nakon jednog meseca svakodnevnog unosa kafene kašičice cimeta i meda u jutarnjim časovima.

Kada se doda hrani, ovaj začin sprečava razvoj bakterija, a time i kvarenje, što ga čini prirodnim konzervansom.

Kognitivne funkcije i pamćenje, sudeći prema rezultatima jednog ispitivanja, mogu se poboljšati udisanjem mirisa cimeta.

Hrana dobra za pritisak dobra je i za pamćenje

Takođe, ovaj začin bogat je izvor mangana, vlakana, gvožđa i kalcijuma.

Takođe, kozmetička industrija često poseže za cimetom bilo u obliku praha, komadića ili ulja i sve je više parfema, krema, sapuna i drugih proizvoda sa osvežavajućim mirisom ovog začina.