filteri close
Objavljeno: 21.10.2024. Image source: Pixeid
300x600

Nova majka prolazi kroz mnoge izazove, ali postoji jasna granica između uobičajenog stresa i ozbiljnog stanja koje zahteva stručnu pomoć

Postporođajna depresija i uobičajena briga za dete su dve potpuno različite pojave, iako na prvi pogled mogu delovati slično, pogotovo kod novih majki. Razlikovanje ovih stanja je od ključne važnosti, jer dok je briga za dete prirodni deo majčinstva, postporođajna depresija može imati ozbiljne posledice po majku, dete i porodicu ako se ne prepozna i adekvatno leči.

Normalna briga za dete često dolazi sa osećajem preplavljenosti, nesigurnosti i umora. Nove majke su suočene sa velikim promenama, od fizičkih do emocionalnih, pa nije neobično da osećaju strah ili stres u vezi sa odgovornošću koju nose. Ove emocije su prirodne i obično se smanjuju kako majka stiče iskustvo i sigurnost u brigu o detetu.

Primera radi, majka može biti zabrinuta zbog toga da li je beba dovoljno pojela, da li pravilno spava ili da li će moći da se snađe u novim obavezama. Takve misli mogu prouzrokovati prolazni stres, ali uz podršku partnera, porodice i prijatelja, većina majki uspeva da prevaziđe ove početne izazove.

Igra kao terapija: Kako ples može da ublaži postporođajnu depresiju

Postporođajna depresija, s druge strane, nadilazi uobičajeni stres i brigu i uključuje dubok osećaj tuge, beznađa i izolovanosti. Ona se najčešće razvija u prvim nedeljama ili mesecima nakon porođaja i može trajati mesecima, pa čak i godinama, ako se ne leči. Postporođajna depresija može biti zbunjujuća i za majku, jer osećanja tuge i umora često ne dolaze kao odgovor na konkretne situacije, već su prisutna većinu vremena, čak i kada je sve u redu sa bebom.

Primera radi, majka sa postporođajnom depresijom može osećati da nije dovoljno dobra majka, čak i kada je sve u vezi sa bebom na svom mestu. Može joj nedostajati volje da se poveže sa detetom ili da brine o sebi, što može dovesti do osećaja krivice i dodatne anksioznosti.

beba

Jedan od glavnih pokazatelja postporođajne depresije jeste trajnost i intenzitet simptoma. Dok se obična briga ili prolazna anksioznost obično povuku nakon dobrog sna ili odmora, kod postporođajne depresije nema takvog olakšanja.

Baby blues ili kako izgleda život posle porođaja?

Umor i tuga mogu postati konstantni, a majka može imati poteškoće sa obavljanjem osnovnih zadataka, kao što su briga o detetu ili o sebi. Osećaj emotivne distanciranosti prema bebi može biti naročito zabrinjavajući znak, jer to nije uobičajeno ni u situacijama kada majka oseća normalnu brigu i nesigurnost.

Takođe, anksioznost može biti prisutna i u oba slučaja, ali ona kod postporođajne depresije često prelazi granice normale i može dovesti do opsesivnih misli o potencijalnoj povredi bebe ili sebe. Na primer, majka može neprestano misliti da će beba biti povređena, čak i u potpuno sigurnim okolnostima, ili može razviti iracionalni strah da će učiniti nešto što će nauditi detetu. Ovo može značajno uticati na kvalitet njenog života i njene sposobnosti da funkcioniše.

Muzika smanjuje bol kod novorođenčadi, može biti korisno i kasnije u životu

Važno je naglasiti da postporođajna depresija nije isto što i "baby blues" – prolazna faza blage tuge i emocionalnih promena koju doživi do 80% majki u prvih nekoliko dana nakon porođaja. Za razliku od "baby blues-a", koji obično nestane u roku od dve nedelje, postporođajna depresija traje duže i zahteva stručnu pomoć.

U oba slučaja – bilo da je u pitanju postporođajna depresija ili samo uobičajena briga za dete – važno je pristupiti sa ozbiljnošću. Normalna briga i stres su prirodni deo majčinstva, i podrška okoline može pomoći majkama da prebrode te trenutke.

Međutim, postporođajna depresija zahteva pažnju i često uključuje terapiju ili, u nekim slučajevima, lekove kako bi se simptomi ublažili i kako bi majka mogla da se vrati normalnom funkcionisanju. Zanemarivanje ovog stanja može imati ozbiljne posledice po majku i bebu, uključujući trajne emocionalne i psihološke probleme.

Ako sumnjate da neko doživljava postporođajnu depresiju, važno je da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje što pre. Neophodno je pružiti podršku i razumevanje, jer ovo stanje nije odraz slabosti ili lošeg majčinstva, već ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva tretman.