filteri close
Objavljeno: 18.11.2019. Image source: AV_Photographer from Pixabay
300x600

Nauka je potvrdila da je spavanje idealan način da se smirite i pripremite za svakodnevne napore

Šekspir je jednom napisao da san „briga splet razmršuje“ (Magbet, čin drugi, scena druga), a nauka je sada potvrdila ono što je veliki bard pisao vekovima ranije: dubok san stabilizuje emocije, a nesanica može da dovede do pojačanja od 30 odsto u nivoima anksioznosti.

Kako tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornija u svojoj studiji, duboki san je najbolji način da se umiri i „resetuje“ anksiozni mozak. Duboki san je znan i kao NREM san, odnosno spavanje dubokog talasa, što je stanje u kome neuralne oscilacije postaju visoko sinhronizovane, a opadaju puls i pritisak.

„Identifikovali smo novu funkciju dubokog sna, onu koja snižava anksioznost tokom noći tako što reorganizuje veze u mozgu. Izgleda da duboki san deluje kao prirodni anksiolitik (lek koji suzbija anksioznost)“, rekao je viši istraživač studije Matthew Walker, koji je i profesor neuronauke i psihologije.

Okupajte se toplom vodom sat-dva pre leganja i spavaćete mnogo bolje

Ova studija donela je do sada najbolji dokaz o povezanosti sna sa anksioznošću do danas. U njoj se takođe ističe da je san prirodni, nefarmaceutski lek za anksiozne poremećaje, koji su u porastu u SAD.

„Naša studija snažno nagoveštava da nedovoljni san pojačava nivoe anksiozosti i da, u isto vreme, duboki san pomaže da se taj stres smanji“, rekla je glavna autorka studije Eti Ben Simon.

Da li pravilno spavate?

Studija je obavljena tako što su istraživači merili san kod ispitanika koristeći, između ostalog, magnetnu rezonancu i polisomnografiju. Oni su im posle noći zdravog sna puštali uznemirujuće video snimke, a isto su radili i posle neprospavanih noći.

Nivoi anksioznosti mereni su posle svake sesije putem upitnika.

Posle neprospavane noći, snimci mozga pokazivali su zatvaranje medijalnog prefrontalnog korteksa, koji u normalnim uslovima pomaže da kontrolišemo anksioznost, dok su centri za duboku emotivnost bili preterano aktivni.

Ispostavilo se da, slikovito rečeno, mozak pojačava emocije i uopšte ih ne kontroliše.

Teško se budite? Ovo su saveti koji će vam olakšati jutarnje muke

Ispitanicima je meren san tako što su imali elektrode dok su spavali. Ispostavilo se da su nivoi anksioznosti značajno smanjeni posle dobro prospavane noći, pogotovo kod onih koji su imali duži NREM san, odnosno, narodski rečeno, san bez snova.

Duboki san je povratio prefronatlni mehanizam mozga koji reguliše emocije, smanjuje reaktivnost na emotivne i psihološke uzroke i sprečava pojačavanje anksioznosti.

Dobro je poznato da ljudi koji imaju anksiozne poremećaje uglavnom prijavljuju da loše i malo spavaju.

Tako da – ovo je još jedan u stalno rastućem nizu dokaza da je dobro spavanje veoma, veoma važno i da treba da se potrudite da se organizujete spavate dobro i redovno.