filteri close
Objavljeno: 04.12.2019. Image source: Unsplash/Brandless
300x600

Rahitis je praktično eliminisan kod nas, kao i njegova "odrasla" verzija. Ipak, ove stvari bi trebalo da znate.

Rahitis je nekada izazivao veliki strah kod roditelja i bio je pravi problem za decu koja rastu. Danas, međutim, ova bolest je prava retkost, što se može smatrati uspehom savremene medicine, odnosno bolje obaveštenosti roditelja i dostupnosti lekova.

Rahitis je, inače, dečija bolest kostiju. Iako rahitis imaju samo deca koja rastu, sam se pojam koristi da bi se opisao niz sličnih poremećaja mineralizacije, zbog kojih kosti gube na gustini i postaju sklone prelomima i deformacijama.

Ona je mnogo češća u nerazvijenim zemljama, jer u njenoj pozadini stoji teška i dugotrajna neuhranjenost. Glavni uzrok rahitisa je nedostatak vitamina D.

Taj vitamin je potreban organizmu za apsorbovanje fosfora i kalcijuma unetih prehranom. Reč je o mineralima koji uslovljavanju tvrdoću i čvrstinu kostiju.

Kao što smo rekli, rahitis nije baš česta bolest, iako je vrlo poznata. U većini razvijenih zemalja imaju je gotovo isključivo deca doseljenika iz zemalja u kojima vladaju lošiji životni uslovi.

Ako vam opada kosa, to može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema

U rizične grupe spadaju:

- Deca s vrlo tamnom kožom. Melanin iz kože deluje kao prirodna krema za sunčanje i produžava vreme potrebno za proizvodnju vitamina D.

- Deca koja ne izlažu svoju kožu suncu, provode mnogo vremena u zatvorenom ili prekrivaju odećom veći deo tela.

- Deca sa zdravstvenim stanjima koja utiču na način na koji telo kontroliše nivo vitamina D. To su bolesti jetre i bubrega, kao i stanja kao što su cistična fibroza, celijakija i bolest upale creva.

- Odojčad koja imaju neke od gore navedenih faktora rizika. Majčino mleko je najbolja vrsta hrane za bebe, ali ne sadrži mnogo vitamina D, tako da se on dobija iz majčinoga organizma i to vrlo često u nedovoljnim količinama.

Evo kako mahunarke utiču na zdravlje srca

Znakovi i simptomi

- Iskrivljene noge (poznatije kao "X" i "O" noge). One jesu normalne u uzrastima naglog rasta, ali dugoročno predstavljaju značajan problem i opterećenje za ceo organizam.

- Otoci na zglobovima, kolenima i člancima pojavljuju se zbog povećanih krajeva kostiju.

- Druge koštane deformacije: kraniotabes, rahitična krunica (zadebljanja na mestima hrskavica rebara), zakrivljenost ključne kosti, izbočena grudna kost, rahitična kifoza, četvrtast oblik lobanje ili "pileća prsa".

- Rahitičnoj deci mogu kasnije izlaziti zubi, a mogu imati i problema sa zubnom gleđi.

- Osim toga, ovoj deci se kasnije velika fontanela.

- Usporeni rast dovodi i do kasnijeg motoričkog sazrevanja, puzanja i hodanja.

- Krhke kosti lako se lome i nakon slabijih padova ili povreda.

- Rahitična odojčad i deca često su gruba i razdražljiva, jer ih kosti bole.

- Ako imaju jako niske nivoe kalcijuma, mogu imati i grčeve u mišićima.

Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće

A kako sprečiti rahitis kod dece?

Rahitis se može sprečiti prepoznavanjem rizičnih faktora, svakodnevnim izlaganjem sunčevoj svetlosti bez zaštitne kreme, ali svakako ne predugo do mere da se koža ošteti i da se dobiju opekotine, kao i unošenjem hrane bogate vitaminom D. To su, na primer: losos, tunjevina i sardine,    riblje ulje, mleko, jaja, odnosno žumanca, sir, goveđa jetra i pojedine gljive.

Osim toga, treba paziti i na unos kalcijuma i fosfata. Ovi minerali uglavnom se nalaze u mleku i mlečnim proizvodima.

Rahitis ima svoju "verziju" i kod odraslih i ona se zove osteomalacija.

To je gubljenje čvrstine i tvrdoće kostiju u odraslom uzrastu. Uzroci su vrlo slični kao i kod dečijeg rahitisa. Oni uključuju nedovoljnu izloženost sunčevoj svetlosti i probleme s apsorbovanjem vitamina D.

Faktori koji mogu dovesti do o osteomalacije su:

- Nasleđeni ili stečeni poremećaji metabolizma, odnosno sintetizovanja vitamina D,

- Intolerancije na laktozu i alergija na mleko, zakazivanje i bolesti bubrega, acidoza (višak kiseline u telesnim tečnostima), manjak fosfata ili nuspojave lekova koji se koriste u lečenju napada.

UPALA DESNI - kako je izlečiti?

Znakovi i simptomi:

Klinički znakovi mogu biti suptilni kod odraslih, a deformacije kostiju i celog kostura mogu se prevideti sve dok se ne pojave prelomi prouzrokovani manjim povredama.

Ostali simptomi uključuju: Bolove u kostima, naročito u kukovima, slabljenje mišića, ukočenost oko usta, grčevi i utrnulost u rukama i nogama, krhke ili savitljive kosti.

Kako se leči rahitis?

Rahitičnoj deci potrebna je stručna pomoć lekara. Posle temeljnih testova krvi, urina, zatim rendgenskih snimaka, određuje se najbolja terapija.

Kao što klinički znakovi zavise o uzroku stanja, o njemu zavisi i terapija. Rahitis prouzrokovan manjkom vitamina D, leči se dodacima vitamina D i, prema potrebi, fosfora i kalcijuma.

Tokom terapije potrebno je redovno proveravati nivoe vitamina i minerala u krvi. Istovremeno se proverava i kontroliše stepen i lečenje koštanih deformacija.

Znamo da je dojenje najbolja i najzdravija ishrana za bebe. Sad znamo da je odlično i za zdravlje majke

Osteomalacija dobro reaguje na lečenje. Ono obično počinje velikim dozama vitamina D. Fosfor i kalcijum unose se ako testovi pokažu da su nivoi ovih minerala u krvi niske i da prouzrokuju mekšanje kostiju.

S pravilnim tretmanom, stanje kostiju brzo počinje da se poboljšava, a pozitivne promene mogu se videti već za nekoliko nedelja. Obično je potrebno oko šest meseci za potpuni oporavak.

Što se tiče posledica, koštane deformacije često će se poboljšati ili nestati ako se rahitis leči za vreme intenzivnog dečijeg rasta. One, nažalost, mogu postati trajne ako poremećaj počne prekasno da se leči.

Upravo zato, roditeljima se preporučuje da deci od malena daju dodatne doze vitamina D i hrane bogate njime, i podsećaju na redovno izlaganje blagoj sunčevoj svjetlosti, naročito u hladnijim predelima.

Lekari preporučuju dodatke vitamina D i odraslima, čak i ako žive u sunčanim krajevima.