filteri close
Objavljeno: 03.05.2020. Image source: monikazoran/Pixabay
300x600

U toku je sezona alergija, a vaša ishrana može vam pomoći da ublažite neprijatne simptome i poboljšate kvalitet života. 

Kao što postoji hrana koja podstiče javljanje alergijskih reakcija, tako promene u načinu ishrane i stilu života mogu pomoći da ublažite neprijatne simptome i izbegnete, ili barem smanjite, upotrebu medikamenata.

Od smanjenja upale, do jačanja imunološkog sistema, postoji niz dijetalnih izbora koji mogu pomoći u ublažavanju problema sezonskih alergija. 

1. Đumbir 

Mnogi od neprijatnih simptoma alergije potiču od zapaljenskih problema, poput oticanja i iritacije u nosnim šupljinama, očima i grlu.

Đumbir, svež ili osušen, prirodno utiče na ublažavanje ovih simptoma.

Već hiljadama godina đumbir se koristi kao prirodni lek za brojne zdravstvene probleme, poput mučnine i bolova u zglobovima.

Evo zašto je toliko važno da otpočnete jutro sa malo ĐUMBIRA

Takođe je dokazano da sadrži antioksidativna, protivupalna fitohemijska jedinjenja.

U studiji sa životinjama iz 2016. godine pokazalo se da je đumbir uticao na suzbijanje proizvodnje protivupalnih proteina u krvi miševa, što je dovelo do smanjenja simptoma alergije.   

2. Pčelinji polen 

Ova mešavina enzima, nektara, meda, cvetnog polena i voska često se prodaje kao lek za sezonsku alergiju. 

Istraživanja pokazuju da pčelinji polen ima protivupalna, antifungalna i antimikrobna svojstva u telu.

On inhibira aktivaciju mastocita – što je presudan korak u sprečavanju alergijskih reakcija. 

Sezonska alergija u doba korone – kako razlikovati simptome?

Koja je vrsta pčelinjeg polena najbolja i kako se konzumira?

Stručnjaci savetuju da med, ili pčelinji polen koji konzumirate, bude lokalni, to jest – da sadrži polen na koji je i organizam alergičan.

Kreativan način da ga unesete u organizam jeste posipanje ovsane kaše ili dodavanje polena u smuti. 

3. Agrumi 

Pokazalo se da hrana sa visokim sadržajem vitamina C smanjuje alergijski rinitis, iritaciju gornjih disajnih puteva izazvanu polenom iz cvetajućih biljaka.

Zbog toga se preporučuje da tokom sezone alergije pojačate unos citrusa, kao i druge hrane bogate vitaminom C.  

4. Kurkuma 

Kurkuma je dobro poznata po svojim protivupalnim svojstvima.

Aktivni sastojak kurkumin utiče na ublažavanje simptoma mnogih bolesti izazvanih upalom, te je veoma značajan za smanjenje oticanja i iritacija izazvanih alergijskim reakcijama.

Alergija i dijabetes – budite malo pažljiviji!

Kurkuma se može uzimati u tabletama, tinkturama ili čajevima - ili, naravno, jesti u hrani. 

Bez obzira na to da li uzimate kurkumu kao dodatak ili je koristite u kuvanju, obavezno odaberite proizvod sa crnim biberom. Crni biber povećava bioraspoloživost kurkumina do 2000 %.  

5. Paradajz 

Paradajz je još jedan odličan izvor vitamina C.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži oko 26 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C. 

Pored toga, paradajz sadrži likopen, još jedno antioksidativno jedinjenje koje pomaže u zaustavljanju sistemske upale.

14 simptoma NEDOSTATKA vitamina C

Likopen se lakše apsorbuje u telu kada se kuva, pa je kuvani paradajz još bolji izbor za ublažavanje simptoma sezonske alergije. 

6. Losos i druga masna riba 

Postoje dokazi da bi omega-3 masne kiseline iz ribe mogle da pojačaju otpornost na alergije i čak da ublaže simptome astme. 

Kako da se pripremite za prolećne alergije

Istraživanja su pokazala da masne kiseline pomažu da se smanji suženje disajnih puteva koje se javlja kod astme i nekih slučajeva sezonskih alergija.

Zbog toga u svoju ishranu uvrstite losos, skušu, sardine, tunjevinu. 

7. Luk 

Luk je odličan prirodni izvor kvercetina, bioflavonoida koji djeluje kao prirodni antihistamin, smanjujući simptome sezonske alergije.

S obzirom na to da luk sadrži i niz drugih protivupalnih i antioksidativnih jedinjenja, ne možete pogrešiti uključujući ovo povrće u ishranu tokom sezone alergija.

Kuvanje smanjuje sadržaj kvercetina u luku, pa za maksimalan učinak jedite luk i u sirovom obliku, najbolje – u salatama.

Luk je takođe hrana bogata prebioticima, koja neguje zdrave bakterije u crevima i pozitivno utiču na jačanje imuniteta.

Budućnost lečenja: naučićemo telo da zaboravi svoje alergije?