filteri close
Objavljeno: 06.07.2020. Image source: brenkee/Pixabay
300x600

Nauka svakodnevno traga za odgovorima na pitanje zašto starimo, koji procesi utiču na to i možemo li ovaj proces usporiti ili ublažiti njegove posledice.

Tim istraživača sa nemačkog univerziteta u Sarlandu tvrdi da su blizu otkrića drevnog pitanja, nalazeći ga u odnosu koji postoji između uplnih procesa, imuniteta, nivoa stresa i procesa starenja.

Naime, stručnjaci su utvrdili da, uprkos dosadašnjim stavovima, nizak nivo hormona stresa – kortizola u organizmu doprinosi starenju.

Plašite se ranog starenja? Pazite koje mleko pijete!

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Aging Cell.

Pokazalo se da nizak nivo kortizola i proteina poznatog kao GILZ može izazvati hronične upalne reakcije u telu.

Fenomen starenja rezultat je složene interakcije između brojnih faktora, pri čemu naš imuni sistem igra ključnu ulogu. Kako starimo, i odbrambeni mehanizmi našeg tela stare (to jest – slabe).

Stečeni imunitet, koji svako od nas razvija tokom života i koji nas štiti od patogena sa kojima smo došli u kontakt, postepeno slabi sa starenjem. Suprotno tome, naš urođeni imunitet, koji je prva linija odbrane prema širokom spektru patogena, postaje preaktivan. Rezultat je, prema rečima proučavalaca - hronična upala. 

Kako zaustaviti efekte starenja prirodnim putem - kratak vodič

Trajno stanje upale može naneti ozbiljnu štetu našem telu. 

Jedna od posledica je da su hronične zapaljenske bolesti, poput ateroskleroze ili artritisa, mnogo češće kod starijih pacijenata.

Prema rezultatima istraživanja, upalni proces je povezan sa činjenicom da se količina kortizola koji se stvara u organizmu smanjuje kako postajemo stariji. 

Kortizol i njegov neaktivni oblik kortizon, koji se obično naziva hormonom stresa, oslobađa nadbubrežna žlezda. Hormon kortizol deluje kao biohemijski signalni molekul i učestvuje u brojnim metaboličkim procesima.

Manjak kortizola u organizmu dovodi do upalne reakcije.

Umanjite stres hranom, OVO su najbolje namirnice za to

Nivo kortizola u organizmu je niži kod starijih osoba. Štaviše, makrofagi, važna vrsta imunoloških ćelija, mogu neaktivni kortizon pretvoriti u aktivni kortizol, igrajući važnu ulogu u kontroli opsega upalnih reakcija u telu, ali ova sposobnost opada sa godinama.

Ovo može dovesti do povećanja količine protivupalnih signalnih molekula, što zauzvrat pokreće aktivnost drugih upalnih ćelija imunološkog sistema tela.

Studije koje je sproveo farmaceutski istraživački tim pokazuju da je jedan određeni protein umešan u slabljenje funkcija makrofaga kod starijih osoba.

Vodite računa - stres je zarazan!

U pitanju je protein čiji je nivo delom regulisan hormonom stresa – kortizolom.

Niži nivo kortizola uzrokuje slabiju funkciju mikrofaga, što uslovljava smanjenu proizvodnju GILZ proteina, i snažniju upalu, tvrde naučnici.