filteri close
Objavljeno: 23.08.2024. Image source: Pexels
300x600

Program vežbanja prilagođen starijim osobama za jače kosti, mišiće i bolje raspoloženje

Često čujemo kako su naši stariji sugrađani sve manje aktivni. Sedeći položaj, udobna fotelja i daljinski upravljač postali su sinonim za život u penziji. Ali, zašto je to tako?

Strah od pada, bolovi u zglobovima, nedostatak motivacije, osećaj da je "kasno" za promene ili prosto uverenje da nisu u dovoljnoj fizičkoj kondiciji, često ih sprečavaju da se upuste u bilo kakvu fizičku aktivnost.

Ili prosto navika – sve su to česti razlozi zbog kojih mnogi od nas izbegavaju fizičku aktivnost kako godine prolaze.

Osim toga, bolovi u zglobovima, hronične bolesti i smanjenje pokretljivosti mogu biti značajne prepreke. Međutim, upravo u tom periodu života, fizička aktivnost postaje ključna za održavanje zdravlja i kvaliteta života.

One ruše mitove: Zašto sve više žena u menopauzi bira tegove umesto lekova?

Vežbanje donosi brojne benefite, bez obzira na godine. Redovna fizička aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i osteoporoze.

Takođe, može poboljšati ravnotežu i koordinaciju, što smanjuje rizik od padova, jedne od glavnih briga starije populacije. Pored toga, vežbanje doprinosi očuvanju mišićne mase, povećava fleksibilnost i pokretljivost, i pozitivno utiče na mentalno zdravlje, tako što smanjuje stres i anksioznost.

Evo jednostavnog programa vežbanja prilagođenog za osobe starije od 65 godina:

1. Hodanje: Hodanje je jednostavna, ali vrlo efikasna vežba. Počnite sa 10-15 minuta hodanja dnevno, postepeno povećavajući trajanje do 30 minuta. Hodanje pomaže u poboljšanju kardio-vaskularnog zdravlja, jača mišiće nogu i poboljšava raspoloženje.

2. Vežbe za ravnotežu: Poboljšanje ravnoteže može smanjiti rizik od padova. Jednostavne vežbe kao što su stajanje na jednoj nozi (oslonjeni na stolicu ili zid za podršku) ili lagano podizanje na prste mogu biti veoma korisne. Pokušajte da izvodite ove vežbe 2-3 puta dnevno, po 5 minuta.

3. Vežbe za fleksibilnost: Lagano istezanje može pomoći u očuvanju pokretljivosti. Fokusirajte se na mišiće vrata, ramena, leđa i nogu. Svakodnevno istezanje, svaki put po 10-15 sekundi, pomaže u održavanju fleksibilnosti.

4. Vežbe snage: Upotrebom laganih tegova (ili flaša vode) možete raditi vežbe za jačanje mišića ruku i nogu. Vežbe poput podizanja tegova u sedećem položaju ili laganih čučnjeva uz podršku stolice su odlične za očuvanje mišićne mase. Radite 2-3 serije od 10-15 ponavljanja, 2-3 puta nedeljno.

5. Vežbe za disanje: Duboko disanje pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju funkcije pluća. Sedite ili lezite u udoban položaj, duboko udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovu vežbu 5-10 minuta svakodnevno.

Starenje je neizbežno, ali sami odlučujemo kako ćemo ga dočekati

Važno je imati u vidu još nekoliko stvari.

Konsultujte se s lekarom: Pre nego što započnete bilo koji novi program vežbanja, obavezno se posavetujte s lekarom.

Slušajte svoje telo: Ako osetite bol, prestanite s vežbanjem i odmorite se.

Vežbajte redovno: Najbolji rezultati se postižu redovitim vežbanjem, tri do pet puta nedeljno.

Vežbajte s prijateljom: Vežbanje s prijateljom može biti zabavnije i motivisati vas da nastavite.

Pronađite aktivnost koja vam prija: Birajte aktivnosti koje uživate da radite, bilo da je to ples, joga ili rad u vrtu.

Fizička aktivnost je ključna za očuvanje zdravlja i vitalnosti u starijim godinama. Pravilno odabran program vežbanja može značajno poboljšati kvalitet života, a uz malo strpljenja i doslednosti, rezultati neće izostati. Krenite polako, prilagodite vežbe svom stanju i slušajte svoje telo – tako ćete na najbolji način osigurati sebi dugovečnost i zdravlje.