filteri close
Objavljeno: 09.05.2021. Image source: Foto: Pexel/ Karolina Grabowska
300x600

Postoje mnogi osnovni uzroci ukočenosti leđa, a njihovo prepoznavanje pomoći će vam da ih lakše predočite svom doktoru tokom pregleda.

Evo 4 uobičajena uzroka ukočenosti leđa sa ili bez bolova:

1. Zategnuti mišići na butinama i kukovima

Zategnutost u određenim grupama mišića na butinama i / ili bokovima može promeniti biomehaniku kičme. Uobičajeni primeri su:

Zategnute tetive

Kada su vam tetive stegnute, postaju kraće. Ove promene mogu uticati na zakrivljenost donjeg dela kičme, narušavajući poravnanje kičme sa karlicom (kukom). Kao rezultat, možete osetiti ukočenost donjeg dela leđa sa ili bez bolova. Ukočenost je obično izraženija kada kičmu savijete napred.

Ciljano istezanje tetive može postepeno produžiti tetive i ublažiti ukočenost donjeg dela leđa.

Zategnuti fleksori kuka

Iliopsoasni mišić u kuku omogućava vam da podignete butinu i približite je telu. Ova akcija se naziva fleksija kuka.

Zatezanje mišića iliopsoas može stvoriti ukočenost u segmentima kičme. U ozbiljnoj zategnutosti iliopsoasa, može se javiti nestabilnost kičme. Takođe je moguće da se okolna kičmena tkiva upale i nadraže, stvarajući bol.

Pritisak na kičmu se može ublažiti istezanjem koje pomaže u produžavanju fleksora kuka.

2. Sedenje sa savijenom kičmom 

Kada dugo sedite, na kičmi se javljaju sledeće promene:

• Povećan pritisak unutar svakog kičmenog segmenta
• Smanjena snaga mišića gornjeg i donjeg dela leđa
• Smanjen dotok hranljivih materija kičmenim tkivima

Kada sednete na ivicu stolice ili se naginjete ka računaru, opterećenje kičme je veće - i može da izazove ukočenost i bol.

Najčešći simptomi skolioze kod dece i odraslih

Sedeći način života može pogoršati ove promene, uzrokujući da se ukočenost kičme razvije u roku od sat vremena od sedenja.

Da biste izbegli ukočenost leđa, sedite uspravno sa ramenima zabačenim unazad, nadlaktice paralelno sa trupom. Dok sedite u kancelarijskoj stolici, pokušajte da izbegavate stalnu upotrebu naslona i sedite uspravno da biste aktivirali svoje osnovne mišiće.

3. Upalne promene na kičmi

Upala može prouzrokovati da zglobovi kičme postanu manje fleksibilni i / ili se stope, što rezultira ukočenošću. Dva česta primera su:

Ankilozirajući spondilitis

Kada zapaljenje kičme rezultira postepenom fuzijom između susednih pršljenova, naziva se ankilozirajući spondilitis. Stanje uzrokuje progresivnu ukočenost i hronični bol u gornjem i / ili donjem delu leđa.

Ukočenost se obično poboljšava vežbanjem, a ne odmorom.

Osteoartritis

Osteoartritis je oštećenje zaštitne hrskavice između fasetnih zglobova na zadnjem delu kičme. Kao rezultat, vaši zglobovi stvaraju veće trenje tokom kretanja, uzrokujući bol i ukočenost.

Koliko upotreba mobilnog telefona šteti našem vratu i leđima?

Ukočenost je obično prisutna ujutro, teži da se olakšava pokretima tokom dana i ponovo dostiže vrhunac nakon dužih perioda neaktivnosti ili odmora.

I ankilozirajući spondilitis i osteoartritis kičme mogu se lečiti lekovima, vežbanjem i promenama životnog stila.

4. Dehidracija i skupljanje kičmenih diskova

Kičmeni diskovi su jastučići koji apsorbuju udarce između vaših pršljenova i raspoređuju opterećenja u vašoj kičmi. Starosne promene mogu prouzrokovati degeneraciju ovih diskova, menjajući njihovu biomehaniku.

Kada se disk degeneriše, dolazi do raspada njegove fibro-hrskavične komponente, gubitka vode i smanjenja njegove visine. Ove promene mogu prouzrokovati ukočenost kičme, posebno tokom pokreta savijanja.

3 proste vežbe koje svako može da radi za ukočen vrat

Lečenje obično uključuje fizikalnu terapiju, vežbanje, lekove i gubitak težine (po mogućstvu). Retko se preporučuje operacija.

Ako osećate ukočenost leđa koju ne možete sami da izlečite i/ili utiče na vaše svakodnevne aktivnosti, obratite se svom lekaru. Lekar vam može pomoći u identifikovanju uzroka ukočenosti leđa i formulisanju plana lečenja osnovnog stanja.