filteri close
Objavljeno: 11.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/16081684
300x600

Neke od najboljih vežbi za vaše telo ne zahtevaju odlazak teretanu niti traže da ste dovoljno fit za trčanje maratona. 

Ove vežbe mogu učiniti čuda za vaše zdravlje. Mogu vam pomoći da održite svoju težinu pod kontrolom, poboljšate ravnotežu i raspon pokreta, ojačate kosti, zaštitite zglobove, da sprečite probleme sa kontrolom bešike, pa čak i da sprečiti gubitak pamćenja.

Bez obzira na godine ili nivo kondicije, ove aktivnosti su neke od najboljih vežbi koje možete raditi i pomoći će vam da se formirate i smanjite rizik od bolesti:

1. Plivanje

Plivanje biste mogli nazvati najboljom vežbom. Potisak vode podržava vaše telo i otklanja naprezanje bolnih zglobova tako da ih možete fluidnije pomerati. Plivanje je dobro za osobe sa artritisom zato što stimuliše cirkulaciju i može smanjiti ukočenost mišića i ublažiti bol.

VODIČ: Kako da se pripremite za trening na plaži?

Istraživanja su otkrila da plivanje takođe može poboljšati vaše mentalno stanje i učiniti vas boljim raspoloženjem. Druga mogućnost je akvabik. Ovi treninzi vam pomažu da sagorite kalorije i poboljšate tonus mišića. 

2. Tai chi

Ova kineska borilačka veština koja kombinuje kretanje i opuštanje dobra je i za telo i za um. U stvari, to se naziva i "meditacija u pokretu". Tai chi se sastoji od niza gracioznih pokreta, gde se iz jednog glatko prelazi u drugi. Pošto se treninzi nude na različitim nivoima, tai chi je dostupan i za ljude svih uzrasta i nivoa fitnesa. Posebno je dobar za starije ljude jer je ravnoteža važna komponenta fitnesa, a ravnoteža je nešto što gubimo kako starimo.

3. Trening snage

Ako ne koristite mišiće, oni će vremenom izgubiti snagu. Dizanje lakih tegova neće povećati vašu mišićnu masu, ali će ih održati jakim. 

Mišići, takođe, pomažu u sagorevanju kalorija. Što više mišića imate, više kalorija sagorevate, pa je lakše održavati željenu kilažu. Slično drugim vežbama, vežbe snage mogu pomoći i u očuvanju moždane funkcije u kasnijim godinama.

SAVETI: Ublažite upalu mišića jednom od ovih efikasnih strategija!

Pre nego što započnete program vežbanja sa tegovima, obavezno naučite pravilno podizanje. Počnite lagano, sa samo jednim ili dva kilograma. Trebali biste moći da podignete tegove 10 puta sa lakoćom. Nakon nekoliko nedelja, povećajte opterećenje za pola kilograma. Ako možete lako da podignete tegove kroz čitav opseg pokreta više od 12 puta, pomerite se na nešto veću težinu.

4. Hodanje

Hodanje je jednostavno, ali moćno. Može vam pomoći da ostanete u formi, poboljšate nivo holesterola, ojačate kosti, kontrolišete krvni pritisak, podignete raspoloženje i smanjite rizik od niza bolesti (na primer, dijabetesa i srčanih oboljenja). Brojne studije pokazale su da hodanje i druge fizičke aktivnosti mogu čak poboljšati pamćenje i odupreti se gubitku pamćenja povezanog sa starenjem. 

Sve što vam treba je dobar par patika. Počnite sa hodanjem od 10 do 15 minuta odjednom. Vremenom možete početi da hodate dalje i brže, sve dok većinu dana u nedelji ne hodate 30 do 60 minuta.

5. Kegelove vežbe

Ove vežbe neće vam pomoći da izgledate bolje, ali rade nešto isto važno - jačaju mišiće karličnog dna koji pridržavaju bešiku. Jaki mišići dna karlice mogu vam pomoći u sprečavanju inkontinencije urina. Iako su mnoge žene upoznate sa njima, ove vežbe mogu koristiti i muškarcima.

Joga nije samo sjajan način vežbanja, nego pomaže i srcu

Da biste pravilno izveli Kegelovu vežbu, stisnite mišiće koje biste koristili da biste sprečili izbacivanje urina ili gasova. Zadržite kontrakciju dve ili tri sekunde, a zatim otpustite. Potpuno opustite mišiće karličnog dna nakon kontrakcije. Ponovite 10 puta. Pokušajte da radite četiri do pet serija dnevno.

Mnoge stvari koje radimo kroz zabavu (ili kao posao) računaju se kao vežbe. Grabljenje dvorišta računa se kao fizička aktivnost, kao i igranje sa decom ili unucima. Sve dok radite neki oblik aerobne vežbe najmanje 30 minuta dnevno, a uključite i dva dana treninga snage nedeljno, možete se smatrati "aktivnom" osobom.