filteri close
Objavljeno: 15.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Nova istraživanja pokazuju da izdvajanje vremena za čak nekoliko minuta kretanja tokom dana može imati ogromne zdravstvene koristi.

Nakon što jedemo, digestivni sistem pretvara ugljene hidrate u glukozu (šećer u krvi) koju organizam koristi za energiju. Sve što ne upotrebimo odmah, čuva se u našim ćelijama za kasnije. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas koji pomaže u kontroli šećera u krvi. Međutim, ako naše ćelije ne reaguju pravilno na insulin, šećer će nastaviti da cirkuliše kroz krvotok, što će dovesti do visokog šećera u krvi. I što više jedemo i dobijamo na težini, naše telo postaje manje osetljivo na insulin, što može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Novi pregled naučnih istraživanja je pratio efekte sedenja u odnosu na stajanje ili hodanje nakon obroka, otkrivajući da čak i samo nekoliko minuta stajanja ili hodanja može značajno poboljšati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od tipa 2. dijabetesa i srčanih problema.

Kontrolisanje nivoa šećera u krvi nakon obroka 

Pregled je analizirao sedam studija koje su posmatrale efekte stajanja ili laganog hodanja tokom celog dana, u poređenju sa sedećim načinom života. Otkrili su da čak i samo dva do pet minuta lagane fizičke aktivnosti nakon obroka može smanjiti nivo šećera u krvi i insulina. 

6 ranih znakova da vam se prikrada dijabetes

Nivo glukoze u krvi dostiže vrhunac oko 60-90 minuta nakon obroka, tako da su oni učesnici koji su ustali u ovom vremenskom okviru, čak i na samo nekoliko minuta, imali poboljšane nivoe šećera u krvi. Oni koji su išli u kratku šetnju nakon obroka imali su i poboljšan nivo šećera u krvi i nivo insulina. Ustajanje da prošetate kancelarijom ili obavite nekoliko minuta kućnih poslova nakon obroka moglo bi biti dovoljno da angažujete mišiće i potrošite dodatnu glukozu, što može pomoći u sprečavanju dijabetesa i kardiovaskularnih problema.

Iako postepena promena u načinu života možda ne izgleda monumentalna, ove postepene aktivnosti dovode do boljeg opšteg zdravlja.

Ova hrana čuva srce i krvne sudove (I deo)