filteri close
Objavljeno: 05.02.2020. Image source: Pixabay/Ryan McGuire
300x600

Deluje logično, a sada je i nauka potvrdila da li je bolje buditi se uz oštar zvuk ili uz prijatnu melodiju

Neki ljudi ne vole da se bude ujutru za posao, fakultet ili školu, dok drugi baš ne vole da se bude rano. Najčešće se budimo uz alarm, a ono što smo svi „znali“, sada je i naučno dokazano: zvuk uz koji se budite može da utiče na to koliko ste ujutru grogi ili trapavi.

Studija RMIT Univerziteta pokazala je da melodični zvukovi alarma pospešuju nivo svesnosti, dok su oštri zvukovi povezani sa visokim nivoom jutarnje ošamućenosti.

Šta je to uopšte cirkadijalni ritam i zašto je on važan po naše zdravlje?


Ovi nalazi znače da pažljivo izabrani zvuci alarma mogu da pomognu onima koji treba da pruže sve od sebe nedugo pošto se probude, kao što su radnici po smenama, ili hitne službe.

Istraživački tim naveo je da je jutarnja ošamućenost, odnosno inercija spavanja, ozbiljan problem u svetu od 24 sata.

Roditelji su krivi za neispavanost dece


"Ako se ne probudite kako treba, to može uticati na vaše performanse na poslu i možete biti ometeni čak do četiri sata, što je povezano i sa teškim saobraćajnim nesrećama. Pretpostavljalo se da bi oštri tonovi alarma popravili stanje budnosti, ali naša istraživanja su pokazala da bi melodični alarmi mogli da budu ključni element. Ovo je bilo neočekivano", rekao je glavni istraživač Stjuart Mekfarlan.

Ako su oni bili iznenađeni, mi nismo. Šta vi kažete?

Pogotovo starija generacija, koja se budila uz mehaničke satove ili digitalne alarme koji pište. Obično je buđenje uz takve nagle tonove izazivalo iritaciju.

5 saveta za bolji i kvalitetniji san kojim vodite brigu o svom telu


Za sada je potrebno više istraživanja da bi se otkrilo koja kombinacija ritma i melodije je idealna za buđenje.

Osim toga, postoje druge studije, koje pokazuju da je bolje postepeno se buditi, odnosno postepeno prelaziti iz dubokog sna u stanje plićeg, umesto naglog izlaženja iz stanja dubokog sna.