filteri close
Objavljeno: 21.08.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Rezultati će vas iznenaditi, posebno u vreme pandemije!

Istraživači iz Mičigena otkrili su šta to najsnažnije utiče na razvoj depresije, kao vodećeg svetskog problema mentalnog zdravlja među odraslima.

U studiji, objavljenoj u časopisu The American Journal of Psychiatry, tim istraživača dokazuje da su socijalne veze, to jest - društvena povezanost i interakcija, najjači zaštitni faktor u prevenciji i prevazilaženju problema depresije kod odraslih.

Moguća veza između reumatoidnog artritisa i depresije

Pored preporuka za jače društveno povezivanje, stručnjaci su naveli smanjenje sedećih aktivnosti (poput gledanja televizije) i dnevnog spavanja, kao moguće načine za prevenciju i prevazilaženje depresije.

Prema rečima istraživača, ova studija pruža do danas najopsežniju sliku i analizu promenljivih faktora koji mogu uticati na rizik od depresije.

Test krvi može da otkrije depresiju

Istraživači su koristili dvostepeni pristup. Prva faza zasnivala se na analizi baze podataka od preko 100.000 ljudi – da bi se sistemski skenirao širok spektar faktora koji bi mogli biti povezani sa rizikom od ove bolesti.

Faktori koji su obuhvaćeni, između ostalih, jesu i konzumiranje medijskog sadržaja, društvene interakcije, obrasci ponašanja, poput modela spavanja, ishrane, fizičke aktivnosti, izloženosti okolini.

Čaj je odličan u borbi protiv depresije kod starijih osoba

U drugoj fazi su preuzeli najjače faktore i primenili tehniku zvanu Mendeljeva randomizacija kako bi istražili koji faktori mogu imati uzročno-posledičnu vezu sa rizikom od pojave depresije.

Ovaj dvostepeni pristup omogućio je istraživačima da suze polje na manji skup potencijalnih uzročnika.

Kao daleko najsnažniji i najistaknutiji faktor pokazalo se poverenje prema drugima, interakcija sa članovima porodice i prijateljima, što je sve ukazalo na važan zaštitni efekat društvene povezanosti u prevenciji i lečenju depresije.

Zaštitni efekti socijalne povezanosti identifikovani su čak i kod osoba koje su bile izložene većem riziku od razvoja depresije usled geneske predisponiranosti ili rane životne trauma.

Mislite da je depresija jača od vas?

U periodu pandemije mnogi kontakti su onemogućeni, ali nas to ne sprečava da održavamo prisne odnose sa dragim ljudima, pridržavajući se osnovnih preporuka zaštite.

Poverenje, povezivanje i zajedničko provođenje vremena blagotvorni su za naše mentalno, pa time - i fizičko zdravlje.