filteri close
Objavljeno: 13.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Kada i kako je najbezbednije započeti režim ishrane za gubljenje kilograma

Povratak na idealnu težinu nakon porođaja često zbunjuje mnoge žene, a pojmovi dijete i plana za mršavljenje podstiču pitanje - kada i kako je najbezbednije započeti?

Termin "dijeta" obično implicira ograničavanje ili izbacivanje određene hrane kako bi se izgubila težina, ali to ne mora biti slučaj, tvrdi dr Me Ketlin Borčart, ginekolog.

Redukcija težine ne zahteva dijetu jer dijete često smanjuju unos esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala. Sve ovo može uticati na postporođajni oporavak, energiju, kao i na količinu i kvalitet majčinog mleka.

Zašto je nevoljno mokrenje tako često nakon porođaja?

"Ne želimo takve posledice za nove mame, posebno za one koje doje. Pravilna ishrana je ključna kako tokom trudnoće, tako i nakon nje", napominje dr Borčart.

Mnogi programi za redukciju težine su dizajnirani da podstiču brzo mršavljenje, što može nositi određene rizike.

Gubitak težine odmah nakon porođaja je očekivan. Može se predvideti da ćete izgubiti još nekoliko kilograma u prvih nedelju dana nakon porođaja. Nakon toga, proces gubitka težine treba da bude postupan i dosledan.

"Izuzetno brzo gubljenje težine nakon trudnoće, tačnije, gubitak više od kilograma nedeljno, nije zdravo. Bitno je da se na kraju izgubi višak kilograma nakupljenih tokom trudnoće, ali to je proces koji mora trajati. Sa gubitkom kilograma nakon porođaja ne treba žuriti, niti ga forsirati", ističe dr Borčart.

Dr Borčart umesto dijete preporučuje fokusiranje na uravnoteženu ishranu i kontrolu porcija. Ona ima još nekoliko korisnih saveta.

Bezbedno mršavljenje nakon rođenja deteta

Trudnoća je period kada se kilogrami postepeno nakupljaju, tako da će biti potrebno vreme da se izgubi višak težine.

Dr Borčart nudi nekoliko saveta za zdravo mršavljenje nakon rođenja deteta.

Postavite realne ciljeve za gubitak težine

Pripremite se za uspešno mršavljenje nakon porođaja tako što ćete razumeti koliko taj proces obično traje. Bezbedan gubitak težine, oko pola kilograma nedeljno, znači da većini novopečenih mama treba između šest meseci do godinu dana da se vrate na težinu pre trudnoće.

"Polovina te težine obično se gubi u prvih šest nedelja nakon porođaja. Nakon tog perioda, žene obično gube preostalu težinu svom tempom. Jedino što treba je strpljenje", objašnjava dr Borčart.

Jedite dobro izbalansirane obroke

Umesto trendovskih dijeta, koje mogu biti restriktivne i zahtevne za održavanje, fokusirajte se na dobro izbalansirane obroke:

- pola tanjira treba da bude prekriveno voćem i povrćem koje ne sadrži skrob

- četvrtina tanjira treba da bude popunjena celim žitaricama

- četvrtina tanjira treba da bude ispunjena nemasnim proteinom

- zdrava količina masti, kao što su avokado, čija seme ili maslinovo ulje

Kada je prekasno tražiti epiduralnu anesteziju tokom porođaja?

Uzmite u obzir da prerađena, pakovana hrana i slatka pića nisu na ovoj listi. Oni nisu strogo zabranjeni, ali ih treba konzumirati umereno jer su uglavnom puni praznih kalorija, što može dovesti do povećanja težine umesto do gubitka.

"Između obroka, dajte prednost užinama koje sadrže vlakna i proteine, kao što su grčki jogurt sa bobičastim voćem, šargarepa sa humusom ili tvrdo kuvano jaje sa avokadom. Vlakna i proteini pomažu da se duže osećate siti", savetuje dr Borčart.

Kontrola porcija

Količina unete hrane je podjednako važna kao i njen kvalitet.

Da bi se lakše kontrolisale porcije, obratite pažnju na nutritivne vrednosti hrane i preporučene veličine porcija. Manji tanjiri mogu biti od pomoći jer podstiču konzumaciju odgovarajuće veličine porcija i sprečavaju prejedanje.

"Ako konzumirate zdravu hranu u odgovarajućim porcijama, na pravom ste putu ka gubitku težine", dodaje dr Borčart.

Odvojite vreme za vežbanje, ali bez preterivanja

Jedan od ključnih faktora u gubitku težine je fizička aktivnost, iako će program vežbanja za novopečene mame morati da se prilagodi u odnosu na prethodni period - barem neko vreme.

"Kod nekomplikovanih, vaginalnih porođaja, blage vežbe obično mogu da počnu dve nedelje nakon porođaja", objašnjava dr Borčart.

Izlivi majčinske ljubavi čine decu boljim ljudima

Ona naglašava da početak treba da obuhvata lagane vežbe, poput šetnje. Postepeno se može preći na postporođajne vežbe koje pomažu u obnovi oslabljenih mišića stomaka i karličnog dna.

"Možete postepeno povećavati intenzitet vežbanja tokom vremena, ali je važno da slušate svoje telo i odmah prestanete ako osetite bilo kakav bol", savetuje dr Borčart.

Ako ste imali carski rez, ginekolog će vas savetovati kada je bezbedno da nastavite sa fizičkom aktivnošću. Većina žena će morati da sačeka najmanje četiri nedelje.

Ne zaboravite na samoposvećenost

"Nove mame često sebe stavljaju u drugi plan zarad dobrobiti svoje bebe. Ali, jednako je važno da se zdravlje majke ne zanemari", naglašava dr Borčart.

To znači da je neophodno obezbediti dovoljno odmora, održavati hidrataciju, konzumirati hranljive obroke i odvojiti vreme za fizičku aktivnost. Ne ustručavajte se da prihvatite pomoć od porodice ili prijatelja - ili da je zatražite.