filteri close
Objavljeno: 03.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/skeeze
300x600

Ako ste navikli da svaki dan, pa čak i nekoliko puta nedeljno trenirate, pravljenje pauze nije lako. Pandemija koronavirusa mnogima je promenila fitnes navike. 

Svaki prekid u vašoj svakodnevnoj rutini može uticati da se osećate uznemireno i neugodno, ali kada je reč o fitnesu, možete se osećati manje sigurno u sebe i čak može uticati i na vašu motivaciju i raspoloženje.

Pa, ako morate da napravite pauzu, kako možete proći kroz to? Evo dobrih vesti; to ne znači da morate odustati od ciljeva u vezi sa fitnesom, i ne znači da morate naglo da promenite sve.

Imajući to u vidu, razmotrimo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći da se nosite sa pauzom u svojoj fitnes rutini.

Kada se napraviti pauzu?

Ponekad ćete možda morati da se odmorite od svoje fitnes rutine radi sopstvenog zdravlja i dobrobiti. To možda zvuči kontraproduktivno, s obzirom da bi vežbanje trebalo da pomogne vašem zdravlju. Međutim, najvažnija stvar koju možete učiniti je da slušate svoje telo. 

Neki od najčešćih razloga da se odmorite od vežbanja su:

• Umor
• Povreda
• Bolest
• Gubitak motivacije

Zapravo, pravljenje malih odmora od redovnog vežbanja može biti dobra stvar za vaše telo. Omogućuje mišićima da se oporave i zapravo vas može ojačati. Ali produženi odmori mogu početi „poništavati“ sav težak posao koji ste uložili. 

Preduga pauza može uticati na različita područja vašeg tela i pre nego što možda mislite. Možete brzo izgubiti mišićnu masu, dobiti na težini, a to čak može doprineti i uobičajenim problemima sa vidom.

Ali ako previše forsirate sebe ili vaše telo do tačke bola, pauze su važne za izlečenje. Takođe ćete možda ustanoviti da vam trebaju duži odmori sa vremenom, jer nivoi energije i metabolički nivo opadaju sa godinama.

Usvojite i prilagodite nove fitnes rutine

Možda ćete morati da predahnete iz razloga izvan vašeg uticaja. Prvo, postoje spoljni faktori koji mogu uticati na vaš plan treninga. Na primer, možda se teretana u koju idete svakog dana zatvorila - privremeno ili trajno. Mnogi ljudi su se morali suočiti s tim kao stvarnošću zahvaljujući uticaju pandemije COVID-19.

Drugi spoljni faktor koji bi mogao uticati na vašu rutinu vežbanja uključuje to što nemate prostora u kući za vežbanje. Ako niste u mogućnosti da idete u teretanu i nemate prostor kod kuće, ne morate to da koristiti kao izgovor da odustanete od svoje rutine. Umesto toga, pokušajte da se prilagodite. Jedan od najboljih načina da se to postigne je vežbanje u napolju.

Vežbanje u prirodi ima brojne prednosti kao što su:

• Smanjenje umora
• Sprečavanje izgaranja
• Poboljšanje kognitivnog zdravlja
• Povećanje energije

Možda nije tip treninga na koji ste navikli, ali pronalaženje načina da budete aktivni napolju je odličan način da ostanete u formi. Pokušajte da krenete na planinarenje ili idete na trčanje.

Kao bonus, izlazak napolje će vam pojačati nivo vitamina D u organizmu! To ne samo da može da poboljša vaše raspoloženje i nivo energije, već može da spreči i lomljenje kostiju.

Da li vitamin D zaista ŠTITI kod koronavirusa?

Ako vas drugi spoljni (ili unutrašnji) faktori udaljavaju od vaše uobičajene rutine, nemojte se bojati kreativnosti. Pronađite načine za prilagođavanje koji ne utiču da u potpunosti odustanete od vežbanja. Možda ćete morati da modifikujete svoju rutinu radeći je negde drugde, polako uzimajući stvari ili smanjujući količinu uticaja. Ali, bolje je prilagoditi se, nego se potpuno zaustaviti. 

Ako treba da pronađete motivaciju za vežbanje kod kuće, isprobajte različite izazove u vežbanju kod kuće ili se pridružite hiljadama drugih koji se svakodnevno vežbaju uz YouTube gde je u ponudi na stotine različitih treninga koje možete isprobati svakog dana.

Usredsredite se na mentalno zdravlje

Ako se iz bilo kog razloga morate odmoriti od svoje fitnes rutine, nemojte to koristiti kao izgovor da prestanete da se brinete i za svoje mentalno zdravlje.

Za mnoge ljude redovno vežbanje je prirodan način rešavanja problema mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti. Takođe je odličan način za ublažavanje stresa. Pauza od fizičkog treninga može imati negativan uticaj na vaše mentalno zdravlje ako ne preduzmete korake za suočavanje na zdrav način.

Ako već ne možete bez alkohola, OVAKO svom umu možete olakšati

Ako je moguće, primenjujte barem neki oblik svakodnevne fizičke aktivnosti kako biste poboljšali mentalno zdravlje. Čak je i šetnja bolja nego ništa. Pored toga, pronađite druge načine da ostanete „mentalno spremni“ dok odmarate od rutine vežbanja. Neke ideje kako da se usredsredite na svoje mentalno zdravlje uključuju:

• Pisanje dnevnika
• Radite stvari u kojima uživate
• Razgovor sa prijateljima / porodicom o tome kako se osećate
• Tražite pomoć savetnika ili terapeuta

Lako je zanemariti koliko vežbanje i mentalno zdravlje mogu biti usko povezani. Ali za neke ljude njih dvoje idu ruku pod ruku. Bez obzira na razlog za vaš odmor, nemojte dozvoliti da to negativno utiče na vaše mentalno zdravlje. U stvari, ako se morate odmoriti od fizičkih vežbi, iskoristite vreme da se dodatno fokusirate na mentalnu kondiciju.

Zapamtite, odlazak na pauzu ne znači da trajno napuštate svoju fitnes rutinu. Nije važno koliko duga mora biti. Uopšte nije važno zašto morate da je napravite. Umesto da se fokusirate na svoju frustraciju, nastavite gledati napred. Razmislite o tome kako ćete se vratiti na pravi put, ostati motivisani i proći kroz ovu pauzu kako biste mogli početi iznova i biti jači nego ikad.