filteri close
Objavljeno: 08.05.2020. Image source: congerdesign/Pixabay
300x600

Povrće jarke boje, zahtevno za obradu i neobičnog, „zemljanog” ukusa, ali - vredi!

Rani dokazi pokazuju da se nekada lišće cvekle gajilo za hranu, dok je koren imao lekovita svojstva.

Cvekla je posebno bogata folatima, manganom i bakrom.

Folati su značajni za sintezu DNK i sprečavanje oštećenja neuralne cevi kod beba.

Takođe je dokazano da smanjuju rizik od srčanih bolesti, raka i depresije. 

KRASTAVAC - moćan saveznik vašeg zdravlja i lepote

Mangan je potreban za enzimske procese u telu, kao i za metabolizam, zarastanje rana i zdrave kosti. 

Bakar održava imuni sistem zdravim, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i podržava proizvodnju energije.   

Cvekla svoj bogati pigment dobija iz fitonutrijenata nazvanih betalaini. Dva najpoznatija betalaina su vulgaksantin i betanin, koji imaju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Zdravlje srca

Cvekla je, kao i spanać, šargarepa i kupus, odličan izvor nitrata, jedinjenja koja se u telu pretvaraju u azot-oksid, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava rad srca.

U studiji iz 2014. istraživači su otkrili da pijenje jedne šolje soka od cvekle dnevno tokom četiri nedelje može smanjiti krvni pritisak uz poboljšanje celokupne funkcije krvnih sudova.     

Poboljšava sportske performanse

Nitrati u repu poboljšavaju protok krvi, što je važno za protok kiseonika u vašem telu. 

Uporni sportisti često piju sok od cvekle kako bi poboljšali performanse.

Bolji protok kiseonika znači da srce i pluća sportiste ne moraju toliko naporno da rade tokom vežbanja, što im omogućava duže obavljanje snažne fizičke aktivnosti.

Evo šta treba da jedete pre i posle treninga da budete FIT!

Cvekla takođe sprečava umaranje i mišićnu iscrpljenost tokom treninga.

Studije sugerišu da sok od cvekle treba konzumirati u prvih 90 minuta od početka treninga, za postizanje optimalnih rezultata. 

Smanjuje upalu

Upala je faktor mnogih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, rak i gojaznost.

Jedno istraživanje kod osoba koje su patile od bolova u kolenima otkrilo je da dva puta dnevno konzumiranje određene doze koncentrovanog betalaina smanjuje bol i poboljšava funkciju zglobova kod ljudi koji pate od osteoartritisa.

Dobra za varenje

Cvekla je bogata vlaknima, što je odlično za stomak.

Vlakna iz cvekle odolevaju varenju u želucu i tankom crevu i putuju manje ili više netaknuta u debelo crevo. 

Sindrom nervoznih creva – stres, ishrana ili nešto treće?

Konzumiranje dovoljno vlakana štiti od opstipacije, hemoroida, raka debelog creva, refluksa kiseline, čireva, divertikulitisa i gojaznosti.  

Cvekla je odlična za mozak

Nitrati iz cvekle mogu pomoći poboljšanju funkcije mozga povećavajući protok kiseonika.  

Studija iz 2017. pokazala je sposobnost soka od cvekle da poboljša protok krvi u mozgu tokom vežbanja.

Niko od učesnika nije redovno vežbao, a svi su bili na lekovima za krvni pritisak.   

Od njih se tražilo da vežbaju 50 minuta, tri puta nedeljno tokom šest nedelja. Polovina je pila visokonitratni koncentrat soka od cvekle pre vežbanja, a polovina je pila identično aromatizovano i obojeno placebo piće sa gotovo nula nitrata.

Oni koji su pili sok od cvekle pokazali su poboljšanu moždanu funkciju povezanu sa motoričkom kontrolom, emocijama i spoznajom, u poređenju s onima iz placebo grupe.

Jačanje imuniteta

Cvekla sadrži veliku količinu cinka, bakra i vitamina A i C - hranljivih sastojaka za koje se zna da jačaju imunitet.   

14 simptoma NEDOSTATKA vitamina C

Vitamin A povećava proizvodnju antitela i stimuliše bela krvna zrnca, koja pomažu u borbi protiv infekcije. 

Cvekla takođe sadrži gvožđe, koje je potrebno za prenos kiseonika kroz telo, održavanje ćelija jakim i pojačavanje imune odbrane.

Cvekla za jačanje libida

Upotreba cvekle kao afrodizijaka datira još iz vremena starih Rimljana. 

Evropsko narodno verovanje kaže da ako muškarac i žena jedu istu cveklu, predodređeni su da se zaljube.

Cvekla je bogata mineralnim borom, koji igra ulogu u proizvodnji polnih hormona.  

Učinkovitost dijetalnih nitrata u cvekli za poboljšanje protoka krvi takođe može imati koristi za seksualno zdravlje.

Neke studije pokazuju da sok od cvekle može biti efikasan u lečenju erektilne disfunkcije.   

Cvekla čuva zdravlje očiju

Cvekla sadrži lutein i zeaksantin.

Konzumiranje ovih karotenoida može da spreči i uspori progresiju degeneracije makule, povezane sa starenjem, vodećeg uzroka gubitka vida kod odraslih širom sveta.    

Cvekla je dobra za jetru 

Cvekla sadrži obilje hranljivih sastojaka koji održavaju zdravu jetru - poput gvožđa, antioksidanata, betaina i vitamina B. 

Cvekla pomaže u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja i upala.

Kako da sačuvate zdravlje jetre

Betaini u cvekli pomažu jetri da eliminiše toksine, a betalaini podstiču proces detoksikacije.

Takođe, pektin, vlakno rastvorljivo u vodi, pomaže izbacivanje toksina iz jetre.    

Može li cvekla biti štetna?

Cvekla ima mnogo koristi. Ipak, postoje određene mere opreza koje treba uzeti u obzir:

Cvekla je veoma bogata oksalatima. Hrana sa visokim sadržajem oksalata može smanjiti apsorpciju nekih hranljivih sastojaka, poput kalcijuma, a možda i gvožđa.

To ne znači da treba izbegavati cveklu – već da je važno da budete sigurni da unosite dovoljno kalcijum i gvožđe iz drugih izvora.

Previše oksalata takođe može povećati rizik od bubrežnog kamenca, posebno kod ljudi sa predispozicijama za pojavu ovog zdravstvenog problema.         

Cvekla ima umereno visok glikemijski indeks. Ipak, stručnjaci tvrde da jedna porcija (1/2 šolje cvekle) ima zanemarljiv uticaj na šećer u krvi.  

Kako je najbolje konzumirati cveklu 

Cveklu možete kuvati na pari, ili ukiseliti, peći je i začiniti majčinom dušicom, đumbirom ili kurkumom, jesti u salati ili piti u blendiranim napicima.

Neki hranjivi sastojki iz cvekle su osjetljivi na toplotu, tako da ih možete sačuvati kuvanjem na niskim temperaturama ili konzumiranjem sirove cvekle.